ایمپلنت دیجیتال چیست و چه مزایایی دارد؟

جراحی ایمپلنت دیجیتال (که به آن جراحی ایمپلنت با هدایت دیجیتالی نیز گفته می‌شود)  از فناوری تصاویر ۳ بعدی کامپیوتری برای بررسی وضعیت استخوان فک و موقعیت قرارگیری عصب استفاده می‌کند. به واسطه این اطلاعات، دندانپزشک می‌تواند جراحی را با حداقل برش و آسیب انجام دهد. از آنجایی که هدف عمده ایمپلنت دیجیتال جراحی با کوچکترین برش ممکن است، این روش کاشت ایملپنت، درد بسیار کمتری نیز نسبت به سایر روش‌های سنتی کاشت ایمپلنت دارد.

در طول عمل ایمپلنت دیجیتال، از تصاویر ۳ بعدی دقیق دهان و دندان استفاده می‌شود تا اطمینان حاصل شود که هیچگونه آسیبی به عصب یا دندان‌های مجاور وارد نشود. این راهنمای ۳ بعدی، دندانپزشک را قادر می‌سازد تا برش‌هایی دقیق و در عین حال کوچک برای کاشت پایه ایمپلنت دندانی ایجاد کند.

ایمپلنت دیجیتال چه مزایایی دارد؟


ایمپلنت دندانی دیجیتال چه مزایایی دارد؟

برخی از مزایای ایملپنت دیجیتال عبارتند از:

  • کاشت ایمپلنت دیجیتال از استخوان فک و سایر اجزای صورت محافظت کرده و مانع از تحلیل استخوانی و تغییر ساختار صورت می‌شود.
  • ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان‎‌های طبیعی است و با ایمپلنت دیجیتال می‌توانید عملکرد دندان‌های خود را بازیابی کنید.
  • بطور کلی طرح لبخند را بهبود می‌بخشند.
  • به دلیل شباهت بسیار نزدیک به دندان‌های طبیعی، می‌توانید با داشتن ایمپلنت دیجیتال تکلم بهتر و واضح‌تری از دندان مصنوعی داشته باشید.
  • ایمپلنت دندانی بسیار محکم و قوی است و به همین دلیل عمل جویدن و گاز زدن با کاشت ایمپلنت دندانی راحت‌تر از دندان مصنوعی است.
  • با ایمپلنت دندانی دیگر نباید نگران پوسیدگی دندان باشید، تنها باید مراجعه منظم به دندانپزشک داشته باشید تا مطمئن شوید ایمپلنت‌ها و لثه شما تا حد امکان تمیز و سالم باشند.
  • ایمپلنت دیجیتال با جلوگیری از ایجاد فشار، مانع از جابجایی سایر دندان‌ها شده و موجب می‌شود آن‌ها در محل مناسب خود بمانند.
  • برخلاف دندان مصنوعی، ایمپلنت دندانی دیجیتال حین خندیدن، عطسه کردن، جویدن غذا و یا سرفه کردن نمی‌افتد و موجب خجالت‌زدگی نمی‌شود.
  • دندان مصنوعی و بریج دندانی ثابت به اندازه ایمپلنت دیجیتال دوام و ماندگاری ندارند. با اینکه گاهاً تاج دندانی ایمپلنت ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد، اما اگر بطور صحیح از آن‌ها مراقبت کنید ممکن است یک دهه یا حتی بیشتر نیز ماندگاری داشته باشند.
  • ایمپلنت دیجیتال نسبت به ایمپلنت سنتی نیز مزایای بیشتری دارد. کل فرآیند کاشت در ایمپلنت دیجیتال به لطف پیشرفت فناوری در تصویربرداری کامپیوتری، تحت هدایت تصاویر ۳ بعدی و اسکن کامپیوتری انجام می‌شود که این امر به معنای نیاز به ویزیت کمتر و دقت بالای عمل کاشت است.
  • از آنجایی که در این روش از حداقل برش و بخیه استفاده می‌شود، در نتیجه آسیب کمتری نیز به بافت لثه رسیده و عمل کاشت سریعتر انجام خواهد شد.
  • ایمپلنت دیجیتال درد و ناراحتی کمتری نیز دارد و به همین دلیل اکثریت بیماران از کاشت ایمپلنت به این روش رضایت کامل دارند.

ایمپلنت دندانی دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟


ایمپلنت دندانی دیجیتال چگونه انجام می شود؟

در ایمپلنت سنتی، لثه باید در محل کاشت ایمپلنت کاملاً بریده و باز شود. به همین دلیل امروزه اکثریت بیماران ایمپلنت دیجیتال را به سایر روش‌ها ترجیح می‌دهند.

در ایمپلنت دیجیتال از تصاویر سی‌تی اسکن ۳ بعدی برای بررسی وضعیت استخوان فک و موقعیت قرارگیری عصب استفاده می‌شود و به همین دلیل کاشت ایمپلنت در این روش به حداقل برش جراحی نیاز دارد. اما در طرف مقابل، ایمپلنت سنتی مستلزم ایجاد یک برش عمیق در امتداد لثه تا استخوان فک است.

سوراخ ایجاد شده در ایمپلنت دیجیتال بقدری کوچک است که نیازی به بخیه زدن ندارد. این امر نه تنها دوره بهبودی شما را تسریع می‌کند بلکه خطر تورم، عفونت و خونریزی را نیز کاهش می‌دهد. معمولاً  ایمپلنت دیجیتال برای هر ۱ الی ۲ دندان تقریباً ۱۰ تا ۲۰ دقیقه زمان می‌برد.

ایمپلنت دیجیتال بهتر است یا ایمپلنت استاندارد؟


ایمپلنت دیجیتال بهتر است یا ایمپلنت استاندارد؟

بطور کلی، ایمپلنت دیجیتال در مقایسه با ایمپلنت سنتی یا استاندارد دارای پروسه درمانی سریع‌تری است. این امر به دلیل بالا رفتن سطح دقت عمل بوسیله استفاده از شبیه‌سازی و تصاویر ۳ بعدی است که هر مرحله از عمل را به وضوح نشان می‌دهد. این رویکرد به دلیل سریع بودن پروسه کاشت، احتمال بروز سایر خطرات را نیز کاهش می‌دهد.

اینکه در حال حاضر اکثریت بیماران ایمپلنت دیجیتال را به جراحی سنتی کاشت ایمپلنت ترجیح می‌دهند دلایل متعددی دارد. عمده‌ترین و اصلی‌ترین دلیل این انتخاب، نحوه انجام خود جراحی در این روش است. ایمپلنت دیجیتال به جراحی فلپ و یا برش عمیق لثه برای قرارگیری پایه ایمپلنت نیازی ندارد و این خبر بسیار خوبی است، چرا که اکثریت بیماران از جراحی و خونریزی شدید حتی وقتی که تحت داروی آرامبخش هم باشند هراس دارند. اما در ایمپلنت دیجیتال به کمک فناوری نوین اصلا نیازی به استفاده از چاقوی جراحی نیست و تنها ۲ سوراخ به راحتی در لثه ایجاد می‌شود و پایه ایمپلنت از این طریق در استخوان فک جایگذاری می‌شود. این یعنی در این روش، خونریزی و آسیب بافت نرم به حداقل می‌رسد و برش یا بخیه نیز بسیار کمتر از کاشت سنتی ایمپلنت خواهد بود.

دندانپزشک معمولاً  قبل از انجام جراحی کاشت ایمپلنت دندانی، یک سابقه پزشکی و دارویی کامل از بیمار خود می‌گیرد. پزشک با بررسی این سوابق به دنبال بیماری‌های سیستمیکی نظیر دیابت می‌گردد، چرا که در صورت ابتلای فرد به چنین بیماری‌هایی جراحی نباید بروی وی انجام شود. با وجود این، به لطف فناوری نوین مورد استفاده در ایمپلنت دیجیتال،‌ حتی بیماران دیابتی نیز می‌توانند با رعایت تمامی جوانب احتیاط واجد شرایط دریافت ایمپلنت دندانی باشند. به این دلیل که ایمپلنت دیجیتال به جراحی فلپ نیازی ندارد و در نتیجه احتمال درد و التهاب پس از این عمل بشدت کاهش می‌یابد. دوره بهبودی این روش فوق‌العاده سریع است، تا جایی که حتی بیماران مبتلا به فشار خون بالا نیز می‌توانند ایمپلنت دیجیتال دریافت کنند.

عامل سومی که در مقایسه ایمپلنت دیجیتال با سایر روش‌ها باید در نظر گرفت، مدت زمانی است که صرف عمل کاشت می‌شود. در ایمپلنت دیجیتال با استفاده از اسکن ۳ بعدی داخل دهان و به کمک تکنیک‌های نوین جراحی، دندانپزشک می‌تواند در کمتر از ۲۰ دقیقه یک ایمپلنت دندانی را جایگذاری کند. اما در سمت مقابل، در رویکردهای سنتی عواملی نظیر جراحی فلپ، رادیوگرافی‌های متعدد، نیاز به کنترل خونریزی شدید و ابزار ناکارآمد باعث می‌شوند تا کاشت یک ایمپلنت حداقل ۱ ساعت زمان ببرد. از این‌رو، ایمپلنت دیجیتال برای افرادی که به دلیل مشغله کاری زیاد و یا در حین سفر بودن نمی‌توانند زمان زیادی صرف حضور در مطب دندانپزشکی بکنند انتخاب بسیار مناسبی است.

ایمپلنت دیجیتال چه معایبی دارد؟


مهم‌ترین مسئله در مورد ایمپلنت دیجیتال گران بودن آن به نسبت سایر روش‌های ایمپلنت می‌باشد. که این نیز به نوعی با توجه به استفاده از دستگاه های متنوع تر در ایمپلنت دیجیتال توجیه پذیر است. سایر معایب ایمپلنت دیجیتال که با ایمپلنت استاندارد یکسان است شامل موارد زیر است:

  • درد، تورم و خونریزی ناشی از جراحی
  • عوارض متداول بیهوشی اعم از حالت تهوع، استفراغ و خواب آلودگی
  • عفونت ناشی از شکستن یا شل شدن ایمپلنت
  • پس زدن پیوند ایمپلنت به استخوان فک
  • آسیب عصبی به عضلات مجاور یا آسیب به عصب بویایی
  • ایمپلنت دندانی در نتیجه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان فرسوده و تخریب می‌شود.
  • ایمپلنت دندانی برای همه مناسب نیست. تعداد کمی از بیماران نیز ممکن است به دلیل وضعیت استخوان فک خود نتوانند ایمپلنت دریافت کنند. دریافت ایمپلنت دندانی معمولاً  مستلزم حجم بالا و سلامت استخوان فک است. چرا که استخوان فک قوی و سالم مهم‌ترین عامل برای ثابت نگه‌داشتن ایمپلنت دندانی است.
  • کاشت ایمپلنت دندانی نیز پیچیده‌تر از سایر گزینه‌های درمانی است. تکمیل پروسه این عمل طول می‌کشد و به دلیل احتمال خطر بیشتر برای عفونت و بیماری، مستلزم تعهد بیشتری از جانب بیمار است.

هزینه ایمپلنت دیجیتال چقدر است؟


ایمپلنت دیجیتال به نسبت سایر روش های ایمپلنت هزینه بیشتری دارد اما نکته قابل توجه این است که:

یکی از مزیت‌های عمده انجام این عمل تحت هدایت تصاویر ۳ بعدی این است که در واقع به کمک این تکنولوژی می‌توان ایمپلنت را در هر استخوان فکی با هر حجمی جایگذاری کرد. بنابراین به کمک این روش ممکن است اصلا شما نیازی به درمان‌های زمان‌بر، تهاجمی و عمل پرهزینه پیوند استخوان نیاز نداشته باشید که تمامی این موارد در دراز مدت موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های شما خواهد شد.

با این حال،‌ بهترین مزیت این روش که در دراز مدت موجب صرفه جویی در هزینه‌های شما خواهد شد، ماندگاری و دوام طولانی مدت آن است. ایمپلنت سنتی بسته به عوامل متعددی می‌تواند چند دهه ماندگاری داشته باشد، اما در ایمپلنت دیجیتال علاوه بر این ماندگاری، بخاطر دقتی که در عمل کاشت آن انجام می‌گیرد خطر شکست عمل کاشت نیز به حداقل می‌رسد. دقت عمل بالای این روش به دلیل استفاده از تصاویر کامپیوتری ثبات بهتری را در مراحل اولیه و در جایگذاری ایمپلنت ایجاد می‌کند که این امر برای ادغام استخوان فک با ایمپلنت نیز حیاتی است. نهایتاً تمامی این موارد منجر به ماندگاری طولانی‌تر ایمپلنت‌های دیجیتال می‌شود.

به همین دلیل شما نباید به هزینه اولیه‌ی گران این روش فکر کنید و حتما با دید بازتری به این مسئله نگاه کنید و مزیت‌های بزرگ ایمپلنت دیجیتال اعم از راحتی بیمار، خطر کمتر، پروسه کاشت آسان‌تر آن را نیز در نظر گرفته و با سایر روش‌های جایگزینی دندان یا جراحی‌های سنتی مقایسه کنید.

سوالات متداول


آیا ممکن است ایمپلنت شل شده یا بیفتد؟

یکی از رایج‌ترین شکایات بیماران در رابطه با ایمپلنت سنتی همین مورد است. شل شدن ایمپلنت می‌تواند آزار دهنده و حتی دردناک باشد. اما در ایمپلنت دیجیتال، جایگذاری پایه ایمپلنت با دقت بسیار بالا انجام می‌شود و احتمال این مشکل به حداقل می‌رسد.

آیا می‌توانم بعد از جراحی ایمپلنت، قهوه بنوشم؟

بلافاصله پس از جراحی ایمپلنت، لثه شما به دلیل برش‌های ایجاد شده در حال ترمیم و التیام است. به همین دلیل باید حتماً تا ۲ الی ۳ روز از نوشیدن مایعات داغ مانند قهوه، چای یا شکلات داغ اجتناب کنید.

چه زمانی می توانم بعد از کاشت ایمپلنت غذای جامد بخورم؟

طبق گفته متخصصان، با گذشت ۱ هفته از جراحی ایمپلنت دندان می‌توانید  رژیم غذایی کامل و عادی خود را از سر بگیرید. اما برای مصرف غذاهای جامد و سفت باید تا ۲ هفته صبر کنید.

آیا می‌توان کاشت ایمپلنت دندان را تحت بیهوشی انجام داد؟

بله، اکثریت بیماران برای کاشت ایمپلنت تحت بیهوشی قرار می‌گیرند، چرا که این روش بسیار تهاجمی است. البته اگر قرار باشد که تنها ۱ یا ۲ ایمپلنت دریافت کنید، ممکن است بی‌حسی موضعی برای شما کافی باشد. در بی‌حسی موضعی ناحیه مد نظر بطور موقت بی‌حس می‌شود و شما با اینکه در طول عمل هوشیار هستید، اما چیزی حس نمی‌کنید.

چه افرادی کاندیدای مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندانی نیستند؟

افرادی که داروهای خاص مانند استروئید یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، کاندیدای مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندانی نیستند. افرادی هم که عادات مخربی مانند دندان قروچه کردن یا جویدن ناخن دارند نیز ممکن است فشار زیادی به ایمپلنت خود وارد کرده و منجر به تخریب آن شوند.

فهرست‌مطالب

مقالات مرتبط

تماس با ما