جراحی بدون فلپ لثه زمانی انجام میشود که ایمپلنت دندان به روش پانچ درون دهان کاشته میشود و نیازی به باز شدن لثه نخواهد بود. این روش کم تهاجم است و امکان کاهش از دست رفتن استخوان و التهاب بافت نرم را ایجاد میکند و در عین حال زمان جراحی را نیز کاهش میدهد. جراحی بدون فلپ لثه یک روش بسیار دقیق است که نیازمند برنامه ریزی های گسترده شامل برنامه ریزی برای ایمپلنت دندان به روش پانچ روی تصویر سی تی اسکن برای دستیابی به بهترین حالت کاشت ایمپلنت دندان به روش پانچ و زیبایی بخشی به لبخندتان خواهد بود. اگر این فرآیند به درستی انجام نشود، میله تکیه گاه که پایه روکش ایمپلنت دندان به روش پانچ خواهد بود به درستی در جای خود قرار نگرفته و ممکن است منجر به التهاب لثه و تحت تاثیر قرار گرفتن عملکرد و لبخند دهان و دندان شود.
مزایای ایمپلنت دندان به روش پانچ چیست؟
جراحی بدون فلپ لثه برای ایمپلنت دندان به روش پانچ و بارگذاری فوری، با مزایای مختلفی برای بیمار و متخصص همراه است. بعضی از مزایای استفاده از این روش عبارتند از:
- دوره ریکاوری ساده بیمار: با توجه به عدم نیاز به ایجاد برش در این روند، بیمار با درد و تورم اندکی مواجه خواهد شد که رضایت بیمار و احتمال اندک بروز مشکل را به همراه میآورد.
- فرایندهای کوتاه تر: برخلاف روشهای قدیمی برای کاشت ایمپلنت دندانی، در روش ایمپلنت دندان به روش پانچ و بارگذاری فوری میتوان فرایند کاشت ایمپلنت دندان را در یک جلسه و حتی کمتر از یک ساعت اجرا کرد.
- کار دقیق و ایمن: تصاویر کامپیوتری به شما امکان اجرای ایمپلنت دندان به روش پانچ با ایمنی و دقت بسیار بالا را اعطا میکند.
- ماندگاری بالای نتایج: جراحی بدون فلپ یا بدون ایجاد برش در لثه و بارگذاری فوری ایمپلنت دندان به روش پانچ میتواند نتایج ماندگاری را برای بیمار به همراه بیاورد. یافته های یک مطالعه نشان دهنده نرخ موفقیت حدودا ۹۸ درصدی ایمپلنت دندان به روش پانچ و همچنین رضایت بسیار بالای بیماران بود.
ایمپلنت دندان به روش پانچ برای چه کسانی مناسب است؟
در اکثر موارد، هر کس با هر سنی میتواند از ایمپلنت دندان به روش پانچ استفاده کند. اما فاکتورهای مختلفی وجود دارد که به دستیابی به نتایج بهتر در نتیجه اجرای این فرآیند کمک می کند که عبارتند از:
- حفظ مناسب بهداشت دهان و دندان
- وجود مقدار کافی استخوان فک برای نگه داشتن ایمپلنت دندان به روش پانچ
- وضعیت مناسب سلامت بیمار
- سلامت لثه
- سابقه مراجعه مرتب به دندانپزشک برای بررسی وضعیت دهان و دندان
فاکتورهایی وجود دارد که مانع استفاده بیمار از ایمپلنت دندان به روش پانچ خواهد شد:
- اگر به شدت سیگار می کشید
- به یک بیماری کنترل نشده مانند دیابت و مشکلات قلبی مبتلا باشید
- تحت رادیوتراپی سر و گردن قرار گرفته باشید
پزشکتان قبل از اجرای ایمپلنت دندان به روش پانچ، بررسی کاملی از شرایط فیزیکی و سابقه پزشکی شما خواهد داشت.
چه زمانی از ایمپلنت دندان به روش پانچ استفاده میشود؟
وقتی بافت متصل کم باشد، اجرای جراحی فلش به جراح امکان تغییر موقعیت فلپ برای ایجاد لثه بیشتر و بهبود فضای بین دندانی در محل ایمپلنت را خواهد داد. باز کردن لثه به متخصص این امکان را میدهد که محل نهایی کاشت پایه ایمپلنت را در روی استخوان به روشنی ببیند. اگر در طول جراحی و به دلیل عدم وجود عرض یا ارتفاع کافی در محل ایمپلنت، به ایجاد برش در لثه نیاز باشد، جراحی فلپ بهترین و ایمن ترین گزینه خواهد بود.
نقطه مقابل در فرایند جراحی بدون فلپ، از روش پانچ برای دستیابی به استخوان فک استفاده خواهد شد که درد بعد از جراحی را با حذف ایجاد برش در بافت نرم حداقل خواهد کرد. هر زمانی که برشی در بافت نرم ایجاد شود، هورمون پروستاگلاندین و هیستامین در بدن آزاد میشود که منجر به درد و تورم بعد از جراحی خواهد شد. بنابراین وقتی استخوان فک بیمار و لثه روی آن از عرض کافی در محل ایمپلنت دندان به روش پانچ برخوردار باشد، میتوان از جراحی بدون فلپ استفاده کرد و نیاز به بخیه کردن بافت نرم را از میان برد.
قبل از انجام ایمپلنت دندان به روش پانچ چه مواردی را در نظر بگیریم؟
ایمپلنت دندان به روش پانچ و بارگذاری سریع میتواند مزایای بسیاری برای بیمار داشته باشد با این حال مانند هر فرایند پزشکی دیگری، این روش نیز ممکن است برای همه مناسب نباشد. به طور خاص باید گفت که بیمار برای کاشت مناسب ایمپلنت دندان به روش پانچ، به استخوان فک و بافت نرم کافی برای قرارگیری پایه و بهبود نیاز دارد.
قبل از پیشنهاد کردن این روش به هر بیماری باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:
- کمیت و تراکم استخوان
- مقدار بافت نرم
- ارتفاع و موقعیت استخوان
- توانایی ریکاوری مناسب بیمار
- سوابق پزشکی بیمار
ایمپلنت دندان به روش پانچ چگونه انجام میشود؟
فرایند ایمپلنت دندان به روش پانچ شامل مراحل زیر است:
- تهیه سی تی اسکن استخوان فک
- مطالعه دقیق مدل دندان و فک
- بررسی دقیق تصویر سی تی اسکن و مدل مورد مطالعه
- برنامه ریزی مجازی دقیق ایمپلنت دندان به روش پانچ در بهترین موقعیت ممکن
- تولید تصویر سی تی اسکن برای هدایت در حین کاشت ایمپلنت دندان به روش پانچ
- بارگذاری ایمپلنت دندان به روش پانچ به کمک تصویر ایجاد شده
بعد از انجام ایمپلنت دندان به روش پانچ چه کارهایی انجام دهیم؟
بعد از ایمپلنت دندان به روش پانچ ممکن است در ابتدا با درد یا بیحسی مواجه شوید. به همین دلیل ممکن است با تجویز داروی مسکن یا آنتی بیوتیک از سوی پزشک مواجه شوید که باید آنها را مطابق با دستور مصرف کنید. از دستکاری محل جراحی پرهیز کنید تا بافت نرم وقت ترمیم شدن داشته باشد. جویدن اجسام سخت، تف کردن یا آبکشی بیش از اندازه می تواند منجر به خونریزی و عفونت شود.
در یک یا دو روز اول باید انتظار خونریزی از محل جراحی را داشته باشید. پزشک یک قطعه گاز اسفنجی را در دهانتان قرار می دهد و از شما میخواهد که آن را در محل جراحی برای یک ساعت نگاه دارید. اگر خونریزی ادامه پیدا کرد، یک گاز استریل اسفنجی دیگر را برای نیم ساعت دیگر در دهانتان بگذارید. در این مدت نخوابید یا چیزی نخورید؛ اگر خونریزی ادامه پیدا کرد یا مجدداً شروع شد با پزشکتان تماس بگیرید.
فعالیت های فیزیکی را در یک تا دو روز اول محدود کنید و سرتان را بالا بگیرید یک بسته سرد را به مدت سی تا ۴۵ دقیقه بعد از هر یک ساعت بر روی لپتان قرار دهید تا به کاهش درد و تورم کمک کند.
وقتی خونریزی متوقف شد میتوانید خوردن و نوشیدن مایعات شفاف را آغاز کنید. تا زمانی که دهانتان بی حس است، مایع داغ ننوشید و از خوردن مایعات با نی خودداری کنید چرا که مکش باعث جلوگیری از انعقاد میشود.
به آرامی مصرف غذاهای نرم را شروع کنید. از خوردن غذاهای سخت مانند پاپکورن، آجیل یا غذاهایی که دانه های مختلف در آن است، خودداری کنید. داروهایتان را به صورت مرتب مصرف کنید، مگر آنکه دستور دیگری از پزشک داشته باشید.
سعی کنید سیگار نکشید، چرا که فرایند بهبود را مختل میکند. از رانندگی، کار با دستگاههای سنگین یا نوشیدن الکل تا ۲۴ ساعت بعد از جراحی پرهیز کنید. این محدودیت ها تا زمانی که از داروهای مسکن استفاده میکنید، ادامه پیدا میکند.
ایمپلنت دندان به روش پانچ چه معایبی دارد؟
معایب مرتبط با این روش عبارتند از:
- عدم امکان ترکیب آن با پیوند استخوان و بافت نرم
- خطر انحراف از مسیر درست ایمپلت دندان به روش پانچ و سوراخ کردن لایه کورتیکال
- خطر تجمع اپیتلیوم در محل ایمپلنت دندان به روش پانچ
- عدم توانایی در مدیریت بافت نرم در مقابل افزایش چسبندگی
- منحنی یادگیری برای بهره مندی از کلیه مزایای گزینه های ممکن که این روش باید ارائه کند
هزینه ایمپلنت دندان به روش پانچ چقدر است؟
به علت عدم نیاز به جراحی، این روش در صورت رایج شدن میتواند هزینه کمتری را به نسبت سایر روش های ایمپلنت به بیمار تحمیل کند و در حال حاضر با توجه به تکنولوژی به روزی که در این روش به کار میرود، هزینه این روش به نسبت سایر روش ها کمی بیشتر است. همچنین به هزینهی ایمپلنت به این روش، هزینههای دیگری مانند عکسبرداریها و اسکنهای سهبعدی پیشرفته نیز اضافه میشوند. برخی بیمههای درمانی هزینهی انواع ایمپلنتهای دندان را پوشش میدهند و برخی دیگر هزینه ای بابت ایمپلنت دندان پرداخت نمیکنند. در این مورد باید قرارداد بیمه ی خود را بررسی کنید یا با شرکت بیمهی خود تماس بگیرید.
چون قیمت ایمپلنت دندان بدون جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد و فرد به فرد متفاوت است، بهتر است برای برآورد دقیق قیمت ایمپلنت به روش پانچ با دندانپزشک متخصص ایمپلنت خود مشورت کنید.
سوالات متداول
آیا بعد از جلسه درمان میتوانم از دندان مصنوعی خودم استفاده کنم؟
اگر از دندان مصنوعی که محل جراحی را میپوشاند استفاده میکنید، لطفاً تا حد امکان استفاده از آن در هفته اول بعد از جراحی و برای محافظت از محل جراحی در طول دوره ریکاوری را محدود کنید. باید شبها دندان مصنوعی را از دهان دربیاورید.
آیا میتوانیم روی قسمت پایه کاشته شده بجویم؟
پایه به صورت مستقیم به ایمپلنت پیچ میشود. نیروی جویدن و فک به صورت مستقیم از طریق پایه به ایمپلنت منتقل می شود، بنابراین از جویدن با این ناحیه خودداری کنید.
سلولهای ریز استخوانی در این مدت در حال تکثیر هستند تا محل ایمپلنت درمان شود، بنابراین از آن به دقت مراقبت کنید.
آیا میتوان با داشتن ایمپلنت دندان به روش پانچ از دهانشویه استفاده کرد؟
بله تفاوت عمده در مراقبت از ایمپلنت دندان آنست که بیماری که کاشت ایمپلنت داشته باید خمیردندان، مسواک، نخ و دهان شویه موثر و در عین حال ملایم برای خود ایمپلنت و بافت اطراف انتخاب کند.
بهترین خمیردندانی که روی ایمپلنت استفاده میشود، چیست؟
خمیردندان غیرساینده و کنترل کننده تشکیل تارتار، بهترین گزینه برای مراقبت از سطح اینترنت دندان به روش پانچ است. از مصرف خمیردندان با پایه جوش شیرین، با فلوراید بالا و آنهایی که برای افراد سیگاری طراحی شده، خودداری کنید. نظافت بین دندانها نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است بنابراین یک تا دوبار نخ کشیدن در روز، کلید مراقبت مناسب از ایمپلنت دندان به روش پانچ است.
آیا لثه اطراف ایمپلنت مجددا رشد میکند؟
با گذشت دوره ریکاوری، لثه هم به تدریج اطراف ایمپلنت دندان به روش پانچ را میپوشاند. با اینحال دندانپزشک هم رشد لثه در طول دوره بهبود و ریکاوری را بررسی میکند تا از این موضوع مطمئن شود.