دندانی که عصب کشی شده میتواند سالها دوام بیاورد، به خصوص اگر بعد از عصب کشی به طور منظم ترمیم شود. گاهی اوقات ممکن است دندان بهبود نیابد یا دوباره عفونی شوند. این مشکل میتواند ماهها یا سالها پس از درمان اصلی رخ دهد. چنین وضعیتی میتواند باعث ایجاد درد و جوش لثه شود گاهی اوقات هیچ علائمی وجود ندارد و مشکل فقط با عکسبرداری اشعه ایکس تشخیص داده میشود. عصب کشی مجدد دندان میتواند فرصتی دوباره به دندان بدهد. در این مقاله ابتدا دلایل عصب کشی مجدد دندان و سپس روش و عوارض آن را بررسی میکنیم.
چرا عصب کشی مجدد دندان لازم است؟
مانند هر روش درمانی دیگری احتمال کمی وجود دارد که عصب کشی دندان موفقیت آمیز نباشد مانند:
آناتومی پیچیده کانال ریشه
برخی از کانالها ممکن است اشکال و انواع خاصی داشته باشند که در جلسات اولیه قابل تشخیص نباشند. باکتری میتواند در کانال باریک، منحنی یا پیچیده پنهان شود.
تاخیر در قرار دادن روکش
اگر بین عصبی کشی و قرار دادن روکش دندان فاصله زمانی زیادی وجود داشته باشد، باکتریها میتوانند به دندان آسیب پذیر حمله کرده و آن را عفونی کنند.
آلودگی بزاق
در برخی موارد ممکن است دندان به خوبی پر نشده باشد و آلودگی بزاق وارد آن شود.
پوسیدگی جدید
اگر پوسیدگی جدیدی در نزدیکی دندان عصب کشی شده ایجاد شود، میتواند کانال ریشه را در معرض ورود باکتریها قرار دهد و باعث ایجاد عفونت جدید در دندان شود.
مشکل در ترمیم
اگر روکش یا ماده پر کننده دندان شل شده یا ترک خورده باشد، باکتریها میتوانند به داخل دندان نفوذ کرده و باعث ایجاد عفونت جدید شوند.
آسیب دندان
اگر تاج یا ریشه دندان درمان شده دچار ترک یا شکستگی باشد، باکتریها میتوانند به لایههای داخلی نفوذ کرده و آنها را آلوده کنند.
مراحل عصب کشی مجدد دندان
دندانپزشک ابتدا درباره گزینههای درمانی ریشه دندان با شما صحبت خواهد کرد. اگر نیاز به درمان مجدد داشته باشید، دندانپزشک ریشه دندان را باز میکند تا به مواد پر کننده کانال ریشه دسترسی پیدا کند. در بسیاری از موارد مواد ترمیمی باید برداشته شوند تا امکان دسترسی به کانالهای ریشه فراهم شود. پس از برداشتن مواد پرکننده کانال ریشه دندانپزشک میتواند کانالها را تمیز کرده و با استفاد از بزرگنمایی و نور داخل دندان شما را به دقت بررسی کند و هر کانال اضافی یا آناتومی غیر عادی که نیاز به درمان دارد را جستجو کند.
پس از تمیز کردن کانالها، دندانپزشک آنها را پر میکند. اگر کانالها به طور غیر طبیعی باریک یا مسدود شده باشند ممکن است به جراحی ریشه نیاز داشته باشید. این جراحی شامل ایجاد یک برش برای پر کردن انتهای دیگر ریشه است.
پس از اتمام عصب کشی مجدد، شما باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا برای محافظت از دندان و بازگرداندن عملکرد کامل آن یک روکش جدید روی دندان قرار دهد.
مراقبتهای بعد از عصب کشی مجدد دندان
اکنون که دندان شما مجددا عصب کشی شده است پس باید به درستی از آن مراقبت کنید. پس از عصب کشی مجدد دندان ممکن است تا چند روز درد، ناراحتی و حساسیت را تجربه کنید. بهتر است از گاز گرفتن و جویدن مواد در سمت دندان آسیب دیده خودداری کنید. برای تسکین علائم میتوانید از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفون یا آسپرین استفاده کنید و همچنین میتوانید به آرامی دهان را با مخلوط آب گرم و نمک 3 تا 4 بار در روز شستشو دهید.
بهداشت دهان و دندان برای محافظت از دندان ها در برابر باکتری ها ضروری است بنابراین به یاد داشته باشید:
- با خمیر دندان حاوی فلوراید به مدت دو دقیقه و دو بار در روز مسواک بزنید.
- روزانه نخ دندان بکشید و به طور مرتب از دهانشویه استفاده کنید.
- سالی دو بار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید
چه روشهای دیگری به جز عصب کشی مجدد دندان وجود دارند؟
چند جایگزین برای عصب کشی دندان وجود دارد. در برخی موارد به جای عصب کشی مجدد جراحی آپیکوکتومی انجام میشود. اگر عصب کشی مجدد یا آپیکوکتومی امکان پذیر نباشد، میتوان دندان را کشید و با بریج یا ایمپلنت جایگزین کرد. هدف ما حفظ دندانهای شماست.
اگر عصب کشی مجدد دندان برای شما مناسب نباشد، ممکن است برای درمان نیاز به جراحی ریشه داشته باشید. جراحی ریشه شامل ایجاد یک برش برای دسترسی به نوک ریشه است. جراحی ریشه ممکن است همراه با عصب کشی مجدد یا به عنوان درمان جایگزین انجام شود. دندانپزشک شما گزینههای درمانی موجود را با شما در میان میگذارد و درمان مناسب را به شما توصیه میکند.
تنها روش جایگزین دیگر کشیدن دندان است. در بسیاری از موارد دندان کشیده شده باید با ایمپلنت، بریج یا پروتز متحرک جایگزین شود تا شما دوباره قادر به جویدن مواد غذایی باشید و همچنین از جابجایی دندانهای مجاور جلوگیری شود. از آنجایی که این گزینهها به جراحی یا اقدامات دندانپزشکی گسترده روی دندانهای سالم مجاور نیاز دارند، ممکن است بسیار پرهزینهتر و زمانبرتر از عصب کشی باشند.
مهم نیست که جایگزینی دندان چقدر موثر باشد؛ چون در نهایت هیچ چیز به خوبی دندانهای طبیعی شما نخواهد بود. عصب کشی مجدد دندان میتواند باعث ایجاد یک دندان طبیعی سالم و کارآمد برای سالهای آینده باشد.
خطرات و عوارض عصب کشی مجدد دندان
عصب کشی مجدد دندان میتواند خطرات و عوارض خاصی داشته باشد که برخی از آنها عبارتند از: آسیب به دندان و عفونتهای مکرر. بیماران میتوانند با رعایت دستورالعملهای قبل و بعد از درمان و با انتخاب یک دندانپزشک باتجربه این خطرات را به حداقل برسانند.
پوسیدگی دندان بعد از عصب کشی مجدد
اگر دندان درمان شده سوراخ یا حفره جدید داشته باشد و باعث ایجاد پوسیدگی شود، میتواند منجر به عفونت یا عارضه جدید شود. در این موارد برای اطمینان از بهترین درمان جایگزین باید به پزشک مراجعه کنید.
عفونت دندان بعد از عصب کشی مجدد
دندانپزشک در صورت مشاهده عفونت یا احتمال وجود آن برای شما آنتیبیوتیک تجویز میکند. علائم عفونت شامل درد، تب، تورم، آبسه یا چرک است. اگر بعد از عصب کشی دندان هر یک از این علائم را تجربه کردید، باید فورا با دندانپزشک خود تماس بگیرید. ممکن است به درمان جایگزین نیاز داشته باشید.
قیمت و هزینه عصب کشی مجدد دندان
هزینه درمان بسته به پیچیدگی و زمان درمان متفاوت است. دندانهایی که عصبهای متعددی دارند مانند دندانهای پشتی (پرمولر و مولر) زمان بیشتری میبرند به خصوص اگر کانالهای اضافی یا غیر عادی داشته باشند. همچنین ممکن است برای دسترسی مجدد به کانال ریشه نیاز به برداشتن مواد ترمیمی و پرکننده باشد.
بنابراین، به طور کلی میتوانید انتظار داشته باشید که عصب کشی مجدد هزینه بیشتری نسبت به عصب کشی اولیه دارد. با وجود اینکه ممکن است بیمه بخشی از هزینهها یا کل آن را پرداخت کند. برخی قوانین بیمه تنها اجازه پرداخت هزینههای یک درمان یا در یک دوره زمانی خاص را میدهد. قبل از اقدام برای عصب کشی مجدد با شرکت بیمه و دندانپزشک خود مشورت کنید تا از پرداخت هزینهها مطمئن شوید.
عصب کشی دندان میتواند پیچیدهتر و چالش برانگیز تر از درمان اولیه باشد و عموما توسط متخصص عصب کشی انجام میشود. اکثر روش های درمانی جدید ریشه با استفاده از میکروسکوپ انجام میشوند تا دقت و پیچیدگی لازم برای اطمینان از موفقیت درمان را فراهم کنند. بنابراین تجربه، مهارت دندانپزشک و شهرت کلینیک هم بر هزینههای درمان تاثیرگذار خواهند بود.
نتیجه گیری
نکته اصلی این است که شما باید تمام خطرات، مزایا و روشهای جایگزین عصب کشی مجدد دندان را با دندانپزشک بررسی کنید. عصب کشی مجدد باید تا چندین سال باعث حفظ دندان طبیعی شما شود. در کلینیک دندانپزشکی ما عصب کشی و عصب کشی مجدد دندان انجام میشود. اگر هر گونه ناراحتی یا عارضهای احساس کردید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
سوالات پرتکرار
آیا تمام کانالهای ریشه به بازسازی نیاز دارند؟
در بیشتر موارد نتایج عصب کشی دندان مدت زیادی طول میکشد. گاهی اوقات دندان دوباره عفونی میشود که در اینصورت نیاز به عصب کشی مجدد دارد.
آیا عصب کشی مجدد ریشه موفقیتآمیز است؟
عصب کشی مجدد دندان بسته به شرایط میتواند موفقیت بالایی داشته باشد. انتخاب یک متخصص اندودنتیست باتجربه شانس موفقیت آمیز بودن درمان را افزایش میدهد.
علائم شکست عصب کشی دندان چیست؟
شایع ترین علامت شکست عصبی کشی دندان درد است. این درد زمانی که غذا میخورید یا گاز میزنید احساس میشود یا میتوند یک درد مداوم باشد. همچنین به احتمال زیاد تورم و حساسیت را تجربه خواهید کرد. ممکن است یک فیستول یعنی برآمدگی جوش مانندی در نزدیکی دندان آسیب دیده ایجاد شود یا متوجه شوید که دندان لق شده است.
آیا پس از عصب کشی مجدد ریشه به روکش جدید نیاز دارم؟
خیر. روکش تقریبا هرگز برای عصب کشی مجدد برداشته نمیشود. در بسیاری از موارد دندانپزشک بدون برداشتن روکش دندان را درمان میکند. در صورت نیاز به روکش جدید یا ترمیم روکش قدیمی دندانپزشک با شما صحبت میکند.
آیا عصب کشی مجدد دندان دردناک است؟
حین درمان شما دردی را احساس نخواهید کرد چون دندانپزشک از بی حسی موضعی استفاده میکند. اما ممکن است 2 تا 3 روز بعد از درمان درد خفیفی را تجربه کنید. این درد با راحتی با مصرف یک مسکن ساده مانند ایبوپروفن یا استامول قابل کنترل است.
آیا برای تکمیل درمان باید بیش از یک جلسه به کلینیک مراجعه کنم؟
بله. برای ترمیم دائمی دندان با استفاده از روکش یا مواد دیگر، بازگرداندن عملکرد کامل و محافظت از دندان در برابر عفونت یا پوسیدگی در آینده به قرار ملاقات بعدی هم نیاز دارید.
برای یک دندان چند بار میتوان عصب کشی انجام داد؟
دندانپزشک میتواند عصب کشی را دو یا چند بار تکرار کند.
عصب کشی مجدد چقدر طول میکشد؟
عصب کشی حدود 90 دقیقه طول میکشد. البته جلسه درمانی بسته به شرایط خاص شما میتواند طولانی تر یا کوتاه تر باشد.
آیا بعد از عصب کشی باید آنتی بیوتیک مصرف کنم؟
مصرف آنتی بیوتیک بعد از عصب کشی ضروری نیست. روند بهبودی پس از عصب کشی کوتاه است. بعد از عصب کشی از خوردن غذاهای سفت و ترد خودداری کنید. محافظت در برابر آسیب دندان پس از درمان بسیار مهم است.