ارتودنسی ثابت از براکت های مربعی چسبیده به هر دندان، که سیمی از میان آنها رد شده تشکیل میشود. این ساختار به تدریج دندانهایتان را به سمت موقعیت درست خود حرکت میدهند. سیم به وسیله حلقههای رنگی کوچکی به نام ماژول در سر جای خود نگه داشته میشود. مدت زمان درمان به کمک ارتودنسی ثابت معمولاً از ۱۸ تا ۲۴ ماه طول میکشد. ارتودنسی ثابت برخلاف بلاک دوقلو، در کل دوره درمان به دندانتان چسبیده میماند. خودتان نباید اقدام به کندن آن بکنید، چرا که ممکن است به دندان آسیب زده و استفاده از ارتودنسی را بیمعنی کنید.
مزایا ارتودنسی ثابت چیست؟
مزیت اصلی انتخاب سیستم بریس ثابت آن است که اثربخشی این روش تضمین شده است. بریسهای متحرک در ظاهر خیلی خوب به نظر میرسند، اما تا حد زیادی به عملکرد بیمار وابسته هستند. مشکل آن است که بعضی بیماران بنا به نظر خودشان ممکن است از آنها برای مدت زمان طولانی تری استفاده کنند یا استفاده از آنها را فراموش یا گم کنند. استفاده از بریس متحرک برای کسانی که فراموشکار باشند یک کابوس است، چون گم کردن آنها بسیار ساده است و مجبور خواهند شد تا دوباره هزینه آن را بپردازند.
در مقابل، درمان به کمک ارتودنسی ثابت بسیار ساده تر است، چرا که نباید نگران تعویض آن و بخاطر سپردن یا زمان شروع به استفاده از آن باشید. در عوض تنها کاری که باید بکنید آن است که هر ۴ تا ۶ هفته به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که همهچیز درست است.
ارتودنسی ثابت چگونه انجام میشود؟
جلسه نصب ارتودنسی چیزی بین یک تا دو ساعت طول خواهد کشید؛ متخصص ارتودنسی ابتدا دندان هایتان را تمیز و خشک میکند و سپس ژل چسبندهای را بر روی سطح بیرونی دندان هایتان میمالد تا براکت را روی آن بچسباند. بعد از این مرحله سیم از داخل براکتها رد میشود و به آن ها نصب میشود.
اگر سوالی درباره مراقبت از از بریسها دارید. حتماً در طول این جلسه از دندانپزشکتان بپرسید. همچنین بهترین زمان برای تهیه وسایل مورد نیاز مانند موم ارتودنسی، مسواک و نخ دندان مخصوص برای نظافت دندان و کاهش هرچه بیشتر ناراحتیهای احتمالی نیز همین جلسه است. در جلسه نصب ارتودنسی نباید دردی حس کنید، اما در یک یا دو هفته بعد از نصب ارتودنسی ممکن است با کمی درد در دندانهایتان مواجه شوید.
قویاً توصیه میکنیم که قبل از ترک مطب متخصص ارتودنسی، حتماً جلسه بعدی مراجعه به او را مشخص کنید، چرا که لازم است به طور مرتب اقدام به تنظیم بریسها کنید. تاخیر در مراجعه به متخصص و یا عدم مراجعه، مدت زمان مورد نیاز برای درمان را طولانی تر خواهد کرد.
انواع ارتودنسیهای ثابت
بریس ثابت سنتی به چهار دسته تقسیم میشود:
ارتودنسی فلزی
بریس ارتودنسی فلزی معمولاً رایج ترین نوع بریس را تشکیل میدهد؛ این بریسها در میان نوجوانان از محبوبیت خوبی برخوردار است، چرا که میتوان از رنگ های به خصوصی برای زیبایی بخشیدن به لبخند استفاده کرد. آنها از براکت های فولادی ضد زنگ با کیفیت ساخته شده اند که به دندانها چسبیده و با سیم در جای خود نگه داشته میشوند.
این براکت های فلزی به کمک سیم متصل شده به آن (که برای ایجاد شکل طبیعی فک به صورت خم شده در می آید) به آرامی دندانهایتان را با فشاری که بر روی دندان ها وارد میکند، به موقعیت درستش حرکت میدهد. در واقع شکل در نظر گرفته شده برای سیم این دقیقاً همان حالتی است که بعد از اتمام درمان، دندان هایتان به آن شکل در خواهد آمد. این رشته سیم که از میان براکت ها رد میشود، سعی دارد به شکل اصلی خود بازگردد، و به همین دلیل بر روی دندان ها فشار وارد میکند. بریس های چسبیده به دندان در هر لحظه در حال فعالیت هستند و حتی در خواب هم دندان هایتان را حرکت میدهد.
دندان هایتان را که درون استخوان فک قرار گرفته تصور کنید؛ فشاری که توسط سیم متصل شده به بریس ها بر روی یک سمت دندان وارد میشود، باعث میشود سمت دیگر در استخوان فک، راه باز کرده و استخوان فک بعد از حرکت دندان، مجدداً رشد خواهد کرد.
ارتودنسی سرامیکی
بریس ارتودنسی سرامیکی از مواردی به شمار میرود که در مقایسه با بریس فلزی زیاد به چشم نمی آید، چرا که از براکت های شفاف و نیمه شفاف در آن استفاده میشود. استفاده از بریس ارتودنسی سرامیکی به خاطر کاربرد زیبایی اش مورد توجه کاربران قرار میگیرد. عملکرد بریس سرامیکی درست مانند ارتودنسی فلزی است و تفاوت اصلی آنها در ماژول الاستیک سفیدی است که به جای سیم فلزی ضد زنگ به کار گرفته میشود و باعث میشود که تشخیص وجود یک عامل خارجی در دهان بیمار از سوی دیگران بسیار دشوار شود.
ارتودنسی های لینگوال
ارتودنسی لینگوال نیز از جمله ارتودنسیهای ثابت به شمار میرود؛ با این تفاوت که آنها در درون دهان و بر روی سطح داخلی دندان ها چسبیده میشود. یعنی با استفاده از ارتودنسی لینگوال، بدون آنکه بریس ها دیده شوند، میتوان به نتیجه دلخواه دست پیدا کرد. هیچ محدودیتی برای استفاده از ارتودنسی لینگوال وجود ندارد و تنها باید از بافت لثه سالم و دندان هایی که به خوبی در جای خود قرار دارند، نیاز است.
ممکن است که در ابتدا با مشکلات اندکی در صحبت کردن یا درد زبان مواجه شوید اما بعد از گذشت مدت زمان اندکی که به آن عادت کردید این مشکل نیز برطرف میشود.
ارتودنسی سلف لیگیت
ارتودنسی سلف لیگیت، شکل پیشرفتهای از ارتودنسی فلزی است که دیگر به کشهای کوچک در آن نیازی نیست. ارتودنسی سنتی. به کمک کش هایی بسته میشوند که اصطکاک و فشار را ایجاد می کند که فرایند درمان را آهسته تر میکند.
ارتودنسی سلف لیگیت مانند یک درگاه عمل میکند و سیم را درون خود قفل کرده و در سر جای خود نگه میدارد. این بریسها از یک ساز و کار اسلایدی برای نگهداشتن سیم استفاده میکنند که به دندان ها امکان حرکت آزادانه تر سریع تر و راحت تر را میدهد. بریس ارتودنسی سلف لیگیت به شکلی طراحی شده تا زیاد نمایان نباشد، راحت باشد و به سادگی تمیز شود.
کش استفاده شده در ارتودنسیهای سنتی به محلی برای تجمع و تشکیل پلاک تبدیل میشد که این موضوع در بریس ارتودنسی سلف لیگیت برطرف شده و این موضوع به حفظ سلامت دهان و دندان در سطح بهینه کمک خواهد کرد. از هر دو دسته براکت های فلزی و سرامیکی میتوان در ارتودنسی سلف لیگیت استفاده کرد.
ارتودنسی های ثابت چه جایگزین هایی دارند؟
اگر به دنبال جایگزین هایی برای ارتودنسی ثابت هستید، ممکن است با توصیه پزشک تان از بین موارد زیر مواجه شوید:
- استفاده از اینویزالاین: سیستم اینویزالاین از مجموعه ای از الاینرهای شخصی سازی شده شفاف برای صاف کردن دندان استفاده میکند. الاینرها ظاهری نازک و شفاف مشابه با محافظ دندان دارند که میتوان آنها را از روی دندان برداشت.
- صاف کردن دندان به قصد زیبایی: اگر تنها به دلیل زیبایی بیشتر قصد صاف کردن دندانهای جلوییتان را دارید، باید بدانید که استفاده از ارتودنسی ثابت شاید روش آهسته تری نسبت به روش های دیگری که برای دندان های جلویی در نظر گرفته میشود، محسوب شود.
اگر به دلایل پزشکی به دنبال صاف کردن دندان هایتان هستید، استفاده از ارتودنسی ثابت بهترین گزینه به شمار می رود، چرا که با استفاده از از بریسهای ارتودنسی ثابت حتی میتوان پیچیده ترین مشکلات ارتودنسی را حل کرد. متخصص ارتودنسی با شما در رابطه با گزینههای درمانی مختلفی که در دسترستان قرار دارد صحبت میکند و مناسب ترین گزینه را به شما پیشنهاد خواهد کرد.
معایب ارتودنسی های ثابت چیست؟
- ممکن است با درد همراه باشد؛ براکتها و سیم ممکن است به لب و لپ برخورد کند (بخصوص بلافاصله بعد از نصب ارتودنسی).
- به نظافت دقیق دهان و دندان نیاز خواهد بود و باید دندانها را بطور کامل بعد از هر وعده غذایی تمیز کرد. اگر این کار را به درستی انجام ندهید، زمانی که بریس برداشته شود با تغییر رنگ دندان مواجه خواهید شد.
- باید از مصرف غذای چسبنده و سخت خودداری کنید.
- مراجعه مرتب به مطب متخصص ارتودنسی برای سفت کردن سیم و مراقبتهای دورهای تقریباً هر سه تا شش هفته یکبار لازم خواهد بود.
- در مقایسه با سیستمهای شفاف تر مانند این ویزالاین بیشتر جلب توجه میکند.
- باید از انجام ورزشهای تماسی مانند بسکتبال یا غیره در طول دوره درمان خودداری کرد.
هزینه ارتودنسی های ثابت چقدر است؟
سوالات بسیاری وجود دارند که بعد از توصیه متخصص دندانپزشک به استفاده از بریس ارتودنسی توسط افراد مختلف پرسیده میشود. یکی از مهمترین سوالاتی که اکثر افراد به دنبال جواب آن هستند، هزینه بریس های دندانی است. پاسخ به این سوال با توجه به فاکتورهای مختلفی تغییر خواهد کرد.
نوع بریس انتخابی
اولین فاکتور تعیین کننده هزینه درمان شما، نوع خاصی از بریس است که استفاده خواهید کرد. همانطور که در بالا به آن پرداخته شد، انواع متفاوتی از بریس ارتودنسی در ایران وجود دارند که هزینه آن به صورت قابل توجهی با هم متفاوت است و در این میان هزینه ارتودنسی ثابت از همه پایین تر است.
پیچیدگی مشکل بیمار
فاکتور دیگری که تعیین کننده هزینه بریس دندانی است، سختی کار روی دندان بیمار است. اگر بیمار با مشکلات خفیفی در دندان هایش مواجه باشد، احتمالاً به زمان کمتری برای درمان این مشکل نیاز خواهد بود. از طرف دیگر اگر سختی کار روی دندانهای بیمار از متوسط تا شدید باشد، به دوره درمان طولانیتری نیاز خواهد بود و در نتیجه لازم است تا تخصص و زمان بیشتری بر روی آن به کار گرفته شود و یا حتی مواد استفاده شده در طرح درمان بیمار نیز متفاوت خواهد بود که همین موضوع به افزایش قیمت منجر خواهد شد. بهعلاوه دوره درمان طولانی تر یعنی تعداد جلسات مراجعه بیشتر به دندانپزشک که همین موضوع هزینه دوره درمان را نیز بالاتر خواهد برد.
کلینیک ها و متخصص های مختلف
کلینیکها و متخصصهای متفاوتی در ایران به انجام درمان ارتودنسی میپردازند. هزینه بریس دندانی در ایران با توجه به موقعیت مطب و شهرت پزشک میتواند بسیار متفاوت باشد. بنابراین باید به تحلیل کلینیکها و پزشکهای مختلف بپردازیم تا در زمان انتخاب مناسب ترین گزینه، مطمئن عمل کنیم و به بهترین خدمات دست پیدا کنیم.
سوالات متداول
اگر براکت یا سیم و کش از جای خود در بیایند و یا شل شوند چه کار باید بکنم؟
وقوع موارد اورژانسی در در بین ارتودنسیها به ندرت رخ میدهد. بریس دندانی با مواد چسبنده قدرتمند و قابل اعتمادی به دندانهایتان چسبیدهاند و توسط یک سیم قوی به یکدیگر متصل شدند. اما در صورت جدا شدن براکت از روی دندان، و یا حتی جداشدن کش و سیم، باید بلافاصله با پزشک تان تماس بگیرید.
معمولا هر چند وقت یکبار برای تنظیم سیم ارتودنسی باید به متخصص مراجعه کنم؟
جلسات تنظیم ارتودنسی معمولاً هر ۴ تا ۶ هفته یک بار خواهد بود و بعضی از سیستم های استفاده شده بر روی دندان بیماران حتی این زمان را به ۸ تا ۱۰ هفته نیز افزایش می دهد. لازم است که روند درمان تان به طور مرتب تحت نظر متخصص ارتودنسی باشد؛ وی در هر جلسه معاینه شما، زمان مراجعه بعدیتان را مشخص خواهد کرد.
بهترین رنگ برای بریس دندانی چیست؟
انتخاب رنگ آبی روشن، برنزی، بنفش تیره یا صورتی برای پوست های روشن تر برای ارتودنسی رنگی میتواند مناسب باشد. انتخاب رنگ های تیره تر باعث میشود دندان هایتان سفید تر به نظر بیاید. مراقب انتخاب رنگهای روشن تر باشید، چرا که باعث میشود که دندان هایتان ظاهر زرد تری از نگاه دیگران داشته باشد. رنگی را انتخاب کنید که تکمیل کننده یا مشابه رنگ چشمانتان باشد.
بعد از جدا کردن بریس، دندان را میتراشند؟
استفاده از بریس دندانی و ریتینر به حرکت دندانها به موقعیتی بهتر و کاهش تجمع یا بهبود وضعیت دندان کمک میکند. با این وجود گاهی اوقات لازم خواهد بود که بخش کوچکی از یک یا دو دندان به عنوان بخشی از فرایند درمان تراشیده شود.
آیا استفاده از دهانشویه در زمانی که بریس بر روی دندان چسبیده است، مشکلی ندارد؟
دهانشویه یک گزینه عالی، ایمن و موثر برای حفظ سلامت دهان به شمار می رود. یک دهانشویه غنی از فلوراید را انتخاب کنید و هر شب بعد از مسواک کردن و نخ کشیدن، دهانتان را با آن بشویید. با این کار بریس هایتان را تمیز، دهانتان را خوشبو و لبخندتان را درخشان خواهید کرد.