اگر تا به حال هیچ دندانی از دست نداده و یا تجربه روکش کردن دندان های خود را نداشته اید، پس مشخصاً تا کنون به یک متخصص پروتزهای دندانی مراجعه نکرده اید. “پروتزهای دندانی”، شاخه ای از علم دندانپزشکی است که مرتبط با دندان های از دست رفته میباشد. متخصصین پروتزهای دندانی، آموزش دیده اند تا انواع ایرادات مربوط به دهان و دندان را برطرف کرده و نیز درمان لازم را متناسب با مشکلات بیماران، به آن ها ارائه دهند.
در اینجا، شما با وظایف متخصصین پروتزهای دندانی آشنا شده و نیز به شما خواهیم گفت که چگونه در شهر ساوه، به این متخصصین برای رفع ایرادات دندانیمان مراجعه کنیم. لازم است بدانید که هرگاه قصد بر درمان دندان های خود در ساوه با استفاده از روکش، ایمپلنت و یا سایر موارد داشتید، باید نزد یک متخصص ماهر و باتجربه مراجعه کرده تا از این طریق، به خوبی درمان شده و نیز از بروز عوارض جانبی جلوگیری کنید.
پروتزهای دندانی چه هستند؟
پروتزهای دندانی، یک تخصص شناخته شده در حیطه دندانپزشکی بوده که مرتبط با تشخیص و درمان مشکلات دندان بیماران (از دست دادن دندان و آسیب های وارده به دندان) و نیز، حفظ ظاهر و سلامت دندان هایشان، میباشد.
متخصص پروتزهای دندانی چه کسی است؟
این متخصصان، فارغ التحصیلان دندانپزشکی بوده که بعد از اتمام تحصیل، یک دوره 3 ساله تخصص پروتزهای دندانی را نیز گذرانده اند. تخصص آنها در درمان و رسیدگی به مشکلات دندان و صورت بوده که شامل ترمیم ساختار دندان و عیوب فک میباشد. همچنین این عزیزان، تخصص لازم در زمینه های زیبایی دندان، ایمپلنت دندان، روکش کردن دندان، بریج (پل های دندانی)، دندان مصنوعی، اختلالات گیجگاهی–فکی(TMJ/TMD) و غیره را نیز دارا هستند.
تفاوت بین متخصص پروتزهای دندانی و دندانپزشک
اصولاً، متخصصین پروتزهای دندانی، هر مشکلی که در ناحیه دهان دارید را قادرند راه حلی برای درمان آن پیدا کنند. این مشکلات میتواند مربوط هر تعدادی از دندان ها بوده یا مرتبط با لثه ها باشد. همه این ها در حالیست که دندانپزشکان ، قادرند تا برخی از این مشکلات را درمان کنند ولی مشخصاً، متخصصین پروتزهای دندانی، توانایی و دانش لازم را در درمان تمامی این ایرادات دارند.
این دسته از عزیزان، تمامی آموزش های لازم برای حفظ دندان ها و نیز جایگزین کردن آن ها را دیده اند. حتی به عنوان سرپرست دندانپزشکان عمومی محسوب میشوند.
دندانپزشکان عمومی، مشکلات دندانی را در سطح معمول درمان میکنند. مشکلاتی از قبیل، پوسیدگی دندان و پر کردن آن. البته بعضی از دندانپزشکان عمومی، دوره های تخصصی تری را نیز میگذرانند تا بتوانند طیف بیشتری از مشکلات دندانی را درمان کنند.
به هر حال زمانیکه شما به متخصص پروتزهای دندانی مراجعه کنید، خیالتان از بابت ارائه بهترین متدهای درمانی باید آسوده باشد چراکه دانشی که این طیف از متخصصین دارند، بسیار گسترده بوده و پاسخگوی نیازهای درمانی و زیبایی بیماران میباشد.
بارزترین تفاوت میان متخصص پروتزهای دندانی و دندانپزشک عمومی، این است که وظیفه متخصص پروتز دندان، جایگزین کردن دندان از دست رفته و حفظ سلامت دهان و دندان است و این در حالیست که، وظیفه دندانپزشک عمومی، ترمیم دندان ها و مطمئن شدن از سالم بودن آن ها میباشد.
بعضی دیگر از وجوه تمایز بین این دو دسته از دندانپزشکان، شامل موارد زیر میشود:
متخصصین پروتزهای دندانی:
- یک دوره تخصص 3 ساله در زمینه پروتزهای دندانی میگذرانند.
- مشکلات پیچیده تری از دندان ها را درمان میکنند. مشکلاتی اعم از، جراحی فک، دندان مصنوعی، ایمپلنت و غیره.
- برای جایگزین کردن دندان از دست رفته و حفظ بقایای دندان، از روکش، پل های دندانی و نیز کامپوزیت ونیر استفاده میکنند.
دندانپزشک عمومی، اغلب شما را برای انجام کارهایی که خارج از عهدهاش باشد، به متخصص پروتزهای دندانی ارجاع میدهد.
وظیفه متخصص پروتزهای دندانی چیست؟
این متخصصان، علاوه بر درمان آسیب های دهانی، به درمان شکاف کام (لب شکری)، خر و پف کردن افراد و آپنه در هنگام خواب (ایست موقت تنفس) نیز کمک میکنند. در مواقع ضروری نیز، این دسته از عزیران، همکاری و مشورت لازم را با سایر متخصصین دندانپزشکی برای ارائه باکیفیت ترین درمان ممکن به بیماران، را انجام خواهند داد.
بازسازی دندان
آسیب به دندان ها میتواند از زمانی که دندان شروع به رشد میکند، آغاز شده و یا به دلایلی چون پوسیدگی، ترمیم ناموفق، وارد شدن ضربات ناگهانی، دندان قروچه، خوردن غداها یا داروهای اسیدی و یا کاهش بزاق دهان ایجاد شود. زمانیکه هریک از این آسیب ها به دندان شما وارد آید، متخصص پروتزهای دندانی، برای درمان و بازیابی ظاهر دندان های شما، اقدام میکند. حتی هنگامیکه دندانی را عصب کشی کرده باشید و بعد از آن نیاز به روکش کردن دندانتان داشته باشید، باز هم این متخصصین وظیفه روکش گذاری دندان شما را به عهده خواهند داشت. زمانیکه دندان های زیبا و یکدست سلبریتی ها، شما را مجذوب خود میکند، بهتر است بدانید که معمولاً از کامپوزیت ونیر پرسلاینی استفاده کرده و این کار را متخصص پروتزهای دندانی برایشان انجام میدهد.
برای تغییر شکل دندان های شما، از مواد مخصوصی جهت بانداژ کردن دندان ها استفاده میشود. مثلاً برای برای بستن درز یا فاصله بین دندان ها، زیباتر کردن طرح لبخند فرد و حتی اصلاح بدفرمی های دندان، از این مواد استفاده میشود.
پل های دندانی
وقتی در مطب یک متخصص پروتز دندانی پا میگذارید، با گزینه های درمانی متفاوتی برای رفع ایراد دندانتان مواجه خواهید شد. در هر صورت چه بخواهید پروتز کامل دندان انجام دهید، ایمپلنت کنید، از بریج های دندانی (پل های دندانی) استفاده کنید و یا هر کار دیگری، این متخصصان، پاسخگوی تمامی نیازهای شما خواهند بود. همچنین این افراد، درک بسیار خوبی از روش های آزمایشگاهی دندانپزشکی داشته و همکاری لازم را با تکنسین های دندانپزشکی دارند تا اطمینان حاصل کنند که هر پروتز سفارشی برای بیمار به خوبی ساخته و پرداخته شود.
اگر یک یا چندتا از دندانهایتان را از دست داده باشید، پیشنهادی که به شما میشود، استفاده از بریج (پل دندانی) است. این بریج ها، از به هم وصل شدن یک یا چند روکش دندانی تشکیل شدهاند که حدفاصل بین دو دندان سالم را پر کرده و جای خالی دندان(ها) از دست رفته را پر میکنند. به یاد داشته باشید که زمانیکه این بریج ها در دهان شما نصب شود، باید مراقبت های ویژهای را برای حفظ و نگهداری آن ها انجام دهید.
ایمپلنت های دندانی
امروزه یکی از پیشرفتهای چشمگیری که در حوزه دندانپزشکی رخ داده، ظهور ایمپلنت های دندانی میباشد. از این ایمپلنت ها میتوان به عنوان جایگزین بریجها استفاده کرد. همچنین این نوع از دندان ها، ساخته شده از یک بخش تیتانیومی و یک واحد دندان مصنوعی میباشند. بد نیست بدانید که، ممکن است جراحی نصب ایمپلنت، توسط خود متخصص پروتز دندانی انجام نشود، ولی خیالتان راحت باشد چراکه این متخصصین خودشان ایمپلنت شما را طراحی میکنند. بخش تیتانیومی بکار رفته در ایمپلنت ها، با استخوان فک شما، ادغام شده و در نتیجه این ایمپلنت کاشته شده، به عنوان دندانی دائمی، محکم و بسیار شبیه دندان های دیگر، در دهان شما باقی خواهد ماند. با وجود تمام مزایایی که ایمپلنت ها دارند، این روش به سرعت در حال تبدیل شدن به بهترین گزینه درمانی برای بیمارانی است که تمام یا برخی از دندان های خود را از دست داده اند.
دندان مصنوعی
هنگامیکه تمام یا بخش قابل توجهی از دندان هایتان را از دست داده اید، به احتمال زیاد، استفاده از پروتز های (دندان) مصنوعی به شما پیشنهاد میشود. از دندان های مصنوعی به روش های مختلفی میتوان استفاده کرد. از جمله، نصب شدن در ایمپلنت ها یا مستقیماً روی خود دندان فرد. وظیفه یافتن بهترین متد نصب این نوع از دندان ها، متناسب با راحتی بیمار، به عهده متخصص پروتزهای دندانی میباشد. درحالیکه بیمارانی هستند که استفاده از دندان های مصنوعی را دشوار تلقی میکنند، بسیاری از افراد، به خوبی با دندان های مصنوعی خود سازگار شده و روزانه آن ها را میپوشند.
کارهای زیبایی دندان
بخش عمده ای از کارهایی که یک متخصص پروتزهای دندانی انجام میدهد، امورات مرتبط با زیبایی دندان میباشد. این بدان دلیل است که، حتی اگر بیمار به منظور ترمیم دندانهای خود به مطب مراجعه کرده باشد، باز هم بعد از انجام ترمیم، باید زیبایی و هماهنگی بین دندان هایش به خوبی رعایت شده باشد. همانطور که هیچکدام از ما دوست نداریم بر فرض، ایمپلنت دندانی انجام داده و بعد که در آینه دندان های خود را نگاه میکنیم، تفاوت رنگ یا سایز دندان ایمپلنت شده با سایر دندان هایمان مشهود باشد.
از آنجایی که ما ایرانیها، حتی با افزایش سن باز هم به سلامت دندان ها و نیز زیبایی آن ها اهمیت بسیاری میدهیم، نقش متخصصین پروتز دندانی، در جامعه ما بسیار پررنگ میباشد. این متخصصین، در تکنیک های سفید کردن دندان، تطبیق رنگ دندان ها، اصلاح بدفرمی های دندانی، بهبود ظاهر دندان، استفاده از روکش ها و ساخت انواع پروتز های دندانی، خِبره بوده و قادرند بهترین روش درمانی را به شما عزیزان پیشنهاد کنند.
اختلال TMJ
متخصصین پروتزهای دندانی، در حین دوران تحصیل خود، دروس مرتبط با فک را نیز آموزش میبینند؛ بنابراین به خوبی قادرند تا با همکاری با سایر متخصصان، درمان بیماری های مادرزادی مانند شکاف کام (لب شکری) را نیز انجام دهند. همچنین عارضههایی همچون اختلالات مفصل گیجگاهی-فکی (TMD)، آسیب های ناگهانی، و ترمیم های پیچیده را در بیمارانی که تحت پرتودرمانی برای سرطان سر و گردن قرار دارند، درمان میکنند.
اختلال مفصل گیجگاهی-فکی یا همان TMJ، زمانی رخ میدهد که اعصاب مفصل فک شما دچار التهاب شود. بسیاری از بیمارانی که از این عارضه رنج میبرند، برای از بین بردن یا کاهش دردهای خود به متخصصین پروتزهای دندانی مراجعه میکنند. این دندانپزشکان برای کاهش فشار روی مفصل، از محافظهای دندانهای نیش (که اسپلینت های تثبیت کننده نیز نامیده میشوند) برای بیمارانشان استفاده میکنند. حتی ممکن است برای چنین بیمارانی، رژیم غذایی مخصوص یا استفاده از یک سری دارو ها تجویز شود.
اگر به چنین سبک درمانی نیاز دارید، حتماً به متخصص پروتز دندانی مراجعه کرده، چراکه بهترین نتایج ممکن را خواهید گرفت.
شرح وظایف متخصص پروتزهای دندانی
- استفاده از تصویربرداری به کمک اشعه ایکس و ادوات دندانپزشکی، به منظور تشخیص دقیق عارضه بیمار و ارائه بهترین نوع پروتز متناسب با نیاز بیمار.
- شرح حال گیری دقیق از بیماران به منظور تشخیص صحیح عارضه دندانیشان.
- تصویربرداری از فک و دندان بیماران به منظور تعیین ابعاد پروتزهای دندانی که قرار است برایشان ساخته شود.
- ارسال مدل مومی شکل پروتزهای دندانی به آزمایشگاه دندانپزشکی جهت ساخته شدن.
- تعبیه پروتزهای دندانی ساخته شده در دهان بیمار.
- ارائه خدمات زیبایی دندان.
- استفاده از روش های باندینگ برای ترمیم ترک های دندانی، پرکردن حدفاصل بین دندان ها و اصلاح عیوب.
- همکاری با متخصصان دندانپزشکی و سایر متخصصین، برای ارائه بهترین خدمات درمانی به بیماران.
چه زمانی باید به متخصص پروتزهای دندانی مراجعه کنید؟
بیشتر دندانپزشکان عمومی، قادرند دندان روکش کنند و نیز ایمپلنتها را روی دندان نصب کنند؛ ولی متخصصین پروتزهای دندانی به دلیل آموزش های فراتری که در حین تحصیل دیده اند، از تخصص بالاتری برخوردارند. پس چه زمانی باید به متخصص پروتز های دندانی مراجعه کرد؟
دندانپزشک عمومی یا متخصص ارتودنسی، به احتمال زیاد شما را برای درمان مشکلات پیچیده تر مانند جراحی فک و بافتهای زیر آن، به متخصص پروتزهای دندانی ارجاع میدهند.
به خاطر داشته باشید که شرکت بیمه ای که تحت پوشش آن هستید، خدمات دندانی که قرار است انجام دهید را تحت پوشش بیمه گذاشته است یا خیر. همچنین اگر بدون معرفی توسط دندانپزشک عمومی یا ارتودنسی، به متخصصین پروتزهای دندانی مراجعه کنید، معمولاً باید هزینه ویزیت پرداخت کنید که خب کاملاً به ضرر شما خواهد بود. پس حتی الامکان قبل از مراجعه مستقیم به متخصص پروتز دندانی، به یک دندانپزشک عمومی مراجعه داشته باشید.
در اولین جلسه درمانی، چه کارهایی انجام میشود؟
جلسه اول درمانی، بیشتر شبیه مشاوره گرفتن به منظور انتخاب بهترین شیوه درمانی میباشد. قبل از آنکه به مطب متخصص پروتز دندانی بروید، از دندانپزشک عمومی خود بخواهید که اگر لازم است، عکس X-ray (یا OPG)، از دندانهایتان گرفته و برای متخصص ببرید. در جلسه اول، معاینات بسیار دقیقی روی دهان و دندانهای شما انجام شده و نیز مراحل درمانیتان را با جزئیات برایتان شرح خواهند داد.
در ساوه و در کلینیک دندانپزشکی لبخند، از بهترین و به روزترین امکانات و تجهیزات دندانپزشکی، جهت بهبود کیفیت درمان استفاده می گردد. دندانپزشکان این درمانگاه، با استفاده از مواد دندانپزشکی درجه یک، کارآمدترین و با دوام ترین درمان را، در حوزه دندان و لثه به مراجعه کنندگان خود ارائه دادهاند. در این مرکز درمانی، سه گروه خدمات انجام می گیرد که عبارتند از: خدمات زیبایی دندان (که شامل لمینت دندانی، کامپوزیت ونیر، روکش های سرامیکی، بلیچینگ و اصلاح طرح لبخند می شود)، خدمات ترمیمی و درمانی (که شامل کاشت ایمپلنت، جراحی لثه، جراحی فک و دهان، درمان ریشه و پرکردن و خدمات عمومی دندان میشود) و دندانپزشکی کودکان (که شامل انواع ارتودنسی، مرتب سازی فواصل دندان، ایمپلنت کودکان، جلوگیری از پوسیدگی و خدمات عمومی دندان کودکان میشود).
سؤالات متداول
تفاوت میان متخصصین پروتزهای دندانی و متخصصان ارتودنسی چیست؟
این دو، اصولاً کاملاً شبیه به یکدیگرند. گفته میشود که ارتودنتیست ها، دندانهای ایراد دار را درمان میکنند و متخصصین پروتزهای دندانی، دندان های ایراد داری که دیگر وجود ندارند را درمان میکنند.
آیا متخصصین پروتزهای دندانی، عصب کشی هم میکنند؟
بله. گاهی اوقات، دندانپزشکان عمومی، ممکن است شما را برای انجام عصب کشی به متخصصین پروتزهای درمانی ارجاع دهند.
آیا متخصصین پروتزهای دندانی، دندان کشیدن را نیز انجام میدهند؟
این متخصصین در صورتی که دندان بیمار به هر دلیل دچار آسیب دیدگی کامل شده باشد، میتوانند دندان را به طور کل بکشند. البته حتی زمانیکه قرار است برای بیمار، ایمپلنت یا پروتزی کار گذاشته شود نیز ممکن است نیاز به کشیدن دندان باشد.
آیا متخصصین پروتزهای دندانی، دندان های پوسیده را نیز ترمیم میکنند؟
به دلیل آنکه متخصصین پروتزهای دندانی، دوره دندانپزشکی عمومی را نیز گذرانده اند، قادرند تا تمامی کارهایی که دندانپزشک عمومی انجام میدهد را نیز انجام دهند. ترمیم دندان پوسیده و پر کردن آن نیز یکی از این کار هاست که متخصصین پروتز دندانی، به خوبی از عهده آن برمیآیند.
آیا کامپوزیت ونیر، پروتز دندانی محسوب میشود؟
پروتز دندان، شاخه ای از دندانپزشکی بوده که در زمینه دندان و لثه مصنوعی، راهکارهای درمانی ارائه میدهد. این زمینه ها شامل، پر کردن دندان، پروتز ، روکش کردن دندان، پل دندانی و ایمپلنت میباشد.
آیا متخصص پروتزهای دندانی، مشکلات ناشی از لثه ها را نیز برطرف میکند؟
به طور کلی، متخصص پروتزهای دندانی در 3 حیطه کار میکند:
- ارائه درمان های مرتبط با پروتز های دندانی.
- تصمیم گیری بین انتخاب بریج های دندانی یا پروتز های متحرک، برای بیمار.
- از بین بردن مشکلات دندانی که با روکش کردن و کارهای ترمیمی برطرف میشود.