روکشهای تمام سرامیکی معمولا به طور کامل از نوعی سرامیک ساخته میشوند. روکشهای سرامیکی مانند سایر روکشهای دندانی، روی دندانهای تراش خورده قرار میگیرند و ساختار و ظاهر دندانها را بازسازی میکنند. روکشهای سرامیکی گزینههای محبوبی برای کسانی هستند که میخواهند دندانهای طبیعیتری داشته باشند. به طور کلی، سرامیک بیشترین شباهت را به دندانهای شما دارد و برای افرادی که به فلز حساسیت دارند، گزینهای بسیار مناسب است. علاوهبراین روکشهای سرامیکی مقاومت بالایی در برابر تغییرات دما دارند یعنی میتوانند هر گونه حساسیت دمایی را که تجربه میکنند کاهش دهند.
انواع روکشهای سرامیکی دندان
روکشهای سرامیکی دندان انواع مختلفی دارند که عموما از پرسلن و زیرکونیا ساخته میشوند.
روکشهای پرسلن تقویت شده با لوسیت
این روکش که در اصل 15 سال پیش معرفی شده، روکشی بادوام است و از لحاظ ظاهری بسیار زیبا و طبیعی است. پزشکان با استفاده از این نوع روکشهای سرامیکی دندان، میتوانند دندانها را به صورت طبیعی ترمیم کنند. برای آماده سازی روکش از راهنمایی متخصصان لابراتوار کمک گرفته میشود تا رنگ روکشها طبیعی و مطابق با سایر دندانها باشد.
روکش پرسلن لیتیوم دی سیلیکات
این روکشهای سرامیکی که به آنها روکشهای E.max هم گفته میشود، از قالبهای شیشه سرامیکی لیتیوم دی سیلیکات زیست سازگار ساخته شدهاند و در برابر شکستگی مقاوم هستند. روکشها را میتوان فشار داد یا تراشید تا تناسب و عملکرد خوبی داشته باشند. با استفاده از E.max میتوان ترمیمهای تمام کانتور یا لایهبندی پرسلن لعاب را با استفاده از E.max Ceram (یک سرامیک لایه لایه بسیار زیبا) ایجاد کرد.
زیرکونیای جامد یا یکپارچه
روکشهای زیرکونیایی تمام کانتور جامد یا یکپارچه برای ترمیمهای دندانهای عقبی بسیار قوی و مناسب هستند. روکشهای زیرکونیایی یکپارچه اولیه، اغلب دارای ارزش بسیار بالایی بودند و به تدریج سایه روکشها به طور قابل توجهی بهبود یافتهاند و اکنون میتوانند کاملا با دندانهای مجاور مطابقت داشته باشند. صاف بودن سطح و دوام بالا، روکشهای زیرکونیایی یکپارچه را به انتخابی مناسب تبدیل میکند. اگر حین قرار دادن روکشها نیاز به اصلاح اکلوزال باشد، با استفاده از مواد پولیش معمولی به آهستگی برای پرسلنها انجام میشود.
زیرکونیا با شفافیت بالا
زیرکونیا با شفافیت بالا به ویژه برای روکش دندانهای جلویی مناسب است، اما میتواند برای دندانهای عقبی هم استفاده شود. این ماده بسیار زیست سازگار است و باعث زیبایی طبیعی میشود. زیرکونیا با شفافیت بالا پس از قرار گرفتن در دهان رنگ دندان های مجاور را منتقل میکند در نتیجه رنگ دندان ها طبیعی به نظر میرسد. زیرکونیا با شفافیت بالا میتواند در ترمیم های یکپارچه استفاده شود یا ممکن است لایه لایه باشد. شفافیت آن به دلیلی نحوه ساخت مواد است که اثرات ناخالصیها و عیوب ساختاری را به حداقل میرساند که در غیر این صورت میتواند بر توانایی آن برای عبور نور تاثیر بگذارد. در صورت وجود ناخالصی میتواند باعث جذب نور شود و در صورت وجود نقص ساختاری میتواند نور را پراکنده کند. امروزه با انتخاب مواد تمام سرامیکی انتخاب نوع صحیح روکش برای پزشکان نسبتا ساده است.
مزایای روکشهای سرامیکی دندان
در ادامه به مهمترین مزیتهای روکش های سرامیکی میپردازیم:
دوام
روکشهای سرامیکی مانند سایر روکشها از دندان شما در صورتی که ترک خورده، لکه دار شده، شکسته، پوسیده یا اگر پرکردگی بسیار بزرگی داشته باشد محافظت میکند. علاوهبر این روکش سرامیکی یک راه حل ایده آل برای تثبیت بریج دندان یا پوشاندن ایمپلنت است.
زیبایی
روکشهای سرامیکی فراتر از ظاهر طبیعی هستند و به راحتی با دندانهای اطراف خود مطابقت پیدا میکنند.
متناسب با وضعیت شما
از آنجایی که روکش سرامیکی شما با استفاده از قالبی از دندانهای خودتان ساخته میشود، هنگام نصب آن این احتمال وجود ندارد که در اطراف دندان شما بیش از حد نرم یا شل شود. این ویژگی روی راحتی روکش تاثیرگذار است.
کیفیت ایمنی
به دلیل تناسب بالای روکش سرامیکی، دندان موجود شما در معرض مواد غذایی یا آشامیدنی قرار نمیگیرد. در نتیجه دندان شما از قرار گرفتن در معرض باکتریها و پوسیدگی بیشتر محافظت میشود.
ضد حساسیت
انتخاب یک روکش سرامیکی خطر هرگونه واکنش ناشی از حساسیت به فلز را از بین میرود.
قابلیت ترمیم
قبل از درمان بسیاری از بیماران هنگام جویدن به دلیل حساسیت دندان آسیب دیده خود احساس درد میکنند. پس از اینکه روکش سرامیکی را نصب میکنند، حین خوردن و جویدن غذا هیچ مشکلی نخواهند داشت.
مراحل نصب روکشهای سرامیکی دندان
برای روکشهای سرامیکی باید دو بار به مطب دندانپزشک مراجعه کنید که مراحل نصب روکش سرامیکی شامل موارد زیر میشود:
- دندانپزشک دندانی را که نیاز به روکش دارد معاینه و آماده میکند. این کار ممکن است شامل گرفتن اشعه ایکس از دندان باشد. همچنین ممکن است از قبل قالبی از دندان یا دهان شما بگیرند.
- دندانپزشک دندان را میتراشد و بخشی از لایه بیرونی دندان را برمیدارد.
- از دندان تراشیده شده و دندان های اطراف قالب گیری میشود.
- دندانپزشک یک روکش موقت روی دندان شما قرار میدهد تا از آن محافظت کند.
- قالب به آزمایشگاه فرستاده میشود تا روکش های دائمی ساخته شوند. این مرحله ممکن است چند هفته طول بکشد.
- بعد از آماده شدن روکش باید دوباره به مطب دندانپزشک مراجعه کنید تا روکشهای موقت برداشته شده و روکش های دائمی روی دندان شما قرار گیرد.
مراقبتهای بعد از قرار دادن روکش سرامیکی دندان
کاربرد روکشهای دندانی بر اساس مراحل مختلف قرار دادن سرامیک دندان متفاوت است. بنابراین بهتر است هر یک را به طور جداگانه برای مراقبتهای بعدی بررسی کنید.
مراقبتهای بعد از روکش موقت
روکش دندان موقت طوری طراحی شده است که بعد از مدتی برداشته شود. اما این کار را باید دندانپزشک انجام دهد.
مراقبتهای لازم برای روکش موقت عمدتا شامل مراقبت از روکش با اجتناب از کارهایی است که میتواند باعث افتادن آن شود:
- غذا را با دندانهای سمت دیگر دهان بجوید.
- از خوردن غذاهای خیلی سفت و ترد خودداری کنید.
- از خوردن غذاهای خیلی چسبنده یا جویدنی خودداری کنید.
- هنگام استفاده از نخ دندان، مراقبت باشید که نخ زیر لبه روکش قرار نگیرد.
اگر دقت کنید متوجه میشوید که یک عمل یا غذای خاص چه زمانی به روکش موقت شما فشار میآورد، بنابراین از آن خودداری میکنید.
مراقبت بعد از قرار دادن روکش دائمی
مراقبتها از روکش دائمی سرامیکی دندان، بلافاصله بعد از عمل شروع میشود. در 24 تا 48 ساعت اول باید مانند روکش موقت از آن مراقبت کنید. از خوردن غذای چسبناک و جویدنی و سایر اقداماتی که ممکن است باعث ایجاد مشکل شود اجتناب کنید. پس از این زمان روکش محکم در جای خود چسبیده میشود و شما میتوانید مانند یک دندان طبیعی از آن استفاده کنید. ممکن است هنوز لثه تا حدی حساس باشد اما این حساسیت معمولا در چند هفته اول برطرف میشود. اگر ناراحتی شما بعد از این مدت بهبود نیافت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
ماندگاری روکشهای سرامیکی دندان
روکشهای تمام سرامیکی به دلیل ظاهر طبیعی خود برای درمان دندانهای آسیب دیده جلوی دهان عالی هستند. روکشهای سرامیکی به طور متوسط حدود 10 سال عمر میکنند.
معایب روکشهای سرامیکی دندان
کیفیت بالا، هزینه بالایی هم دارد. برای روکشهای سرامیکی، دندانپزشک باید مهارت و تجربه بالایی داشته باشد تا روکش با سایر دندانهای بیمار مطابقت داشته باشد. این بدان معناست که یک روکش سرامیکی اغلب هزینه بالاتری دارد که البته ارزشش را دارد.
گاهی اوقات دوام روکش به ظاهر آن ترجیح داده میشود. طبیعتا فلز با دوام تر از سرامیک است. روکشهای تمام سرامیکی به گونه ای طراحی شدهاند که بیشترین تعادل زیبایی و استحکام را داشته باشند؛ با این حال روکش های فلزی در نهایت بیشترین دوام را دارند. جای دندان هم عامل دیگری است که زیبایی ظاهری و دوام روکش برای آن مهم است. برای دندانهای جلویی روکشهای تمام سرامیکی انتخابی خوبی خواهد بود. برای دندان های آسیاب عقبی که بیشتر جویدن مواد سخت را انجام میدهند ممکن است استفاده از نوع بادوام تر از روکشهای مناسب باشد.
هزینه روکشهای سرامیکی دندان
برای روکش دندان باید به دندانپزشک مراجعه کنید. این کاری نیست که در یک جلسه انجام شود و هزینههای آن به مراحل مختلف درمان، طبق وضعیت شما بستگی دارد. علاوهبراین عوامل دیگری هم بر هزینههای روکش دندان تاثیر میگذارند:
در ادامه به چند عامل اشاره میکنیم:
- نوع روکش
- هزینه مراقبتهای بعدی
علاوهبراین ممکن است لازم باشد هزینه موارد زیر را هم بپردازید:
- اشعه ایکس
- عصب کشی هر کدام از ریشههای دندان
سوالات پرتکرار
مشکل اصلی روکشهای تمام سرامیک چیست؟
روکشهای تمام سرامیک هم میتوانند سال ها دوام بیاورند اما در مقایسه با سایر انواع روکشهای دندان دوام کمتری دارند. روکشهای تمام سرامیکی بیشتر در معرض شکستن یا ترک خوردن هستند. از نظر طول عمر و دوام هیچ چیز به اندازه یک روکش تمام فلزی نیست.
بهترین نوع روکش کدام است؟
روکشهای سرامیکی بهترین و طبیعی ترین ظاهر را دارند. آنها از نظر شکل، اندازه و رنگ با دندان های اطراف شما مطابقت دارند. روکش سرامیکی بهترین گزینه برای ترمیم دندانهای جلویی است. این روکش ها زیست سازگارند یعنی هیچ فلزی در آن وجود ندارد بنابراین بدون سم هستند.
آیا روکشهای سرامیکی میتوانند 30 سال عمر کنند؟
روکشهای ساخته شده از پرسلن میتوانند بین 5 تا 15 سال دوام بیاورند. طول عمر روکش، توسط عوامل مختلفی از جمله میزان سایش و شکستگی روکش، رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات مکرر دندان تعیین میشود.
آیا روکشهای سرامیکی فرسوده میشوند؟
برخی از معایب روکشهای سرامیکی این است که دندانهای مقابل را بیشتر از روکشهای فلزی فرسوده میکنند اما همچنان نسبت به روکشهای پرسلن متصل به فلز، کمتر فرساینده هستند.
آیا روکشهای رزین بهتر از روکش های سرامیکی هستند؟
دلیل اینکه روکش های رزین اغلب فقط به عنوان یک روکش موقت استفاده میشود این است که به راحتی در طول زمان فرسوده میشوند و به خوبی در برابر فشار گاز گرفتن و جویدن مقاومت نمیکند. آنها همچنین نسبت به سایر انواع روکشها نسبتا در برابر شکستگی آسیب پذیر هستند.
چند بار میتوان یک روکش را تعویض کرد؟
محدودیتی برای این کار وجود ندارد. البته در صورتی که هیچ پوسیدگی دندانی در زیر روکش وجود نداشته باشد. در این حالت دندانپزشک میتواند به سادگی روکش را خارج کند و بدون آسیب رساندن به ساختار دندان روکش جدید را قرار دهد.
سن مناسب برای روکشهای سرامیکی چقدر است؟
ترمیمهایی مانند روکش، آنله، ونیر و بریج معمولا برای بیماران زیر 17 سال ارائه نمیشود مگر اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد. برای مثال اگر نیاز به ساختن پل دندان مصنوعی برای جایگزینی دندان های از دست رفته باشد.
چرا روکش سرامیکی هزینه بالایی دارد؟
زیرا روکشهای سرامیکی استحکام و ماندگاری بیشتری نسبت به روکشهای دیگر دارند و طبیعیتر هستند.