جلو بودن فک بالا : بررسی علت ها و روش های درمان

اوربایت (overbite) یا جلو بودن فک بالا به همپوشی بسیاربزرگ بین دندان‌های بالا و پایین گفته می‌شود. در بایت عادی باید فک بالا کمی، معمولاً یک تا دو میلی‌متر، جلو باشد، درعین‌حال دندان‌های جلو باید روی دندان‌های پایین قرار بگیرد و فاصله‌ای بین‌شان نباشد. اگر همپوشی دندان‌های بالا و پایین بیش از حد زیاد باشد، مشکل اوربایت شدید ایجاد می‌شود.

اختلال جلو بودن فک بالا انواع مختلفی دارد و پیچیدگی درمان هر نوع با دیگری متفاوت است. به همین دلیل هر اختلال منحصربه‏ فرد است و متخصص ارتودنسی طرح درمان ویژه‌ای را برای صاف و مرتب کردن دندان‌ها به روشی ایمن و مؤثر برای هر بیمار تهیه می‌کند. فاصله بین فک بالا و پایین یکی از رایج‌ترین دلایلی است که افراد را به فکر درمان ارتودنسی می‌اندازد.

هر آن‌چه را که لازم است درباره جلو بودن فک بالا بدانید، در این مقاله برای‌تان گردآوری کرده‌ایم. در این مقاله می‌خوانید که اختلال اوربایت چیست، چگونه ایجاد می‌شود و متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک چه روش‌هایی را برای درمان جلو بودن فک بالا به کار می‌برد.

جلو بودن فک بالا

جلو بودن فک بالا

اوربایت به وضعیتی گفته می‌شود که دندان‌های جلوی فک بالا و پایین همپوشی داشته باشد. فک بالای اکثر افراد تا حدی جلو است، اما اگر همپوشی عمومی بین دندان‌های بالا و پایین شدید باشد، مشکل اوربایت عمیق پیش می‌آید.

اوربایت سالم و عادی معمولاً حدود یک تا دو میلی‌متر است. اگر اوربایت عمیق‌تر از این حد باشد، جلو بودن فک به مشکلاتی مانند ساییدگی شدید دندان‌ها، جلو زدن دندان‌های قدامی و حتی آسیب دیدن لثه‌های پشت دندان‌های بالا دامن می‌زند. موارد بسیار شدید جلو بودن فک بالا حتی منجر به از دست دادن دندان‌های جلو می‌شود.

شدت جلو بودن فک بالا

نوع جلو بودن فک بالا پهنای اوربایت (میلی‌متر) علت درصد شدت نیاز به مداخله ارتودنسی
عادی یک تا سه میلی‌متر معمولاً دندانی 30% احتمالاً
عمیق چهار تا هشت میلی‌متر دندانی یا اسکلتی 50% به احتمال زیاد
شدید 9 میلی‌متر یا بیشتر دندانی یا اسکلتی 100% بله

متخصص ارتودنسی شدت جلو بودن فک را براساس درجه همپوشی بین دندان‌های بالا و پایین بر روی مقیاسی درصدی اندازه‌گیری می‌کند: شدت جلو بودن فک می‌تواند 30%، 50% یا 100% باشد. هرچه درصد بزرگ‌تر باشد، اوربایت شدیدتر است و اصلاحش به درمان پیچیده‌تری نیاز دارد.

اوربایت برخوردکننده، شدیدترین نوع جلو بودن فک است: در این حالت وقتی دهان بسته است، دندان‌های پایین در قسمت پشت دندان‌های بالا به کام برخورد می‌کند. این وضعیت به آهستگی به استخوان اطراف دندان‌های قدامی بالا آسیب می‌زند. در نتیجه دندان‌های قدامی بالا از دست می‌رود و یا به شدت آسیب می‌بیند.

اکثر موارد جلو بودن فک بالا را می‌توان با موفقیت با استفاده از مداخله ارتودنسی مناسب درمان کرد. موارد شدید اوربایت گاهی به جراحی فک نیاز پیدا می‌کند؛ در واقع لازم است که در کنار درمان ارتودنسی جراحی نیز انجام شود تا بهترین نتیجه ممکن به دست بیاید.

تفاوت اوربایت و اورجت

تفاوت اوربایت و اورجت

اورجت با اوربایت تفاوت دارد: اورجت به فاصله افقی بین دندان‌های قدامی بالا و پایین گفته می‌شود که بین مردم به دندان خرگوشی معروف است. بیماران دچار اورجت شدید احتمالاً اوربایت شدید هم دارند. متخصص ارتودنسی باتجربه هر دو اختلال را هم‌زمان درمان می‌کند.

علت جلو بودن فک بالا چیست؟

علت جلو بودن فک بالا چیست؟

جلو بودن شدید فک بالا یا بایت عمیق دلایل مختلفی دارد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ژنتیک: اکثر بایت‌های عمیق ژنتیکی‌اند و نمی‌توان از آن‌ها پیشگیری کرد. جلو بودن ژنتیکی فک بالا به اندازه و یا شکل دندان‌ها یا فک مربوط می‌شود. فک‌های بالا و پایین در بسیاری از موارد با سرعت متفاوت رشد می‌کنند، در نتیجه فک پایین کوتاه‌تر می‌شود و مشکل هم‌پوشی پیش می‌آید.
  • عادت‌های دهانی: عادت‌های دهانی مضر مانند مکیدن شدید و طولانی‌مدت شست، اختلال اوربایت را تشدید می‌کند.
  • دندان قروچه یا روی هم فشار دادن دندان‌ها: بیمارانی که دندان قروچه می‌کنند، غالباً عضلات جونده بسیار قوی دارند. این وضعیت بایت را عمیق می‌کند.
  • پیری: هرچه سن بالاتر می‌رود، بایت به‌طور طبیعی عمیق‌تر می‌شود. درنتیجه حتی اوربایت خفیف نیز به مرور زمان شدیدتر می‌شود. اگر درمان ارتودنسی را در گذشته انجام داده باشید، اما از ریتینر (پلاک نگهدارنده) استفاده نکنید، ممکن است اختلال اوربایت شدید دوباره ایجاد شود.
  • از دست دادن دندان پایین: وقتی بیمار دندان‌های عقب فک پایین را به دلیل آسیب‌دیدگی یا پوسیدگی از دست می‌دهد، موقعیتی مشابه کوتاه بودن فک پایین ایجاد می‌شود که به بایت عمیق منجر می‌شود.

عوارض و مشکلات ناشی از جلو بودن فک بالا و درمان نکردن آن

عوارض و مشکلات ناشی از جلو بودن فک بالا و درمان نکردن آن

جلو بودن شدید فک بالا، در صورت درمان نشدن به عوارض بسیاری دامن می‌زند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه: وقتی بایت منظم و دندان‌های صاف و مرتب داشته باشید، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان راحت‌تر و مؤثرتر می‌شود، در نتیجه خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه کمتر می‌شود. به‌علاوه بیماران با بایت عمیق غالباً دچار ساییدگی شدید مینای دندان می‌شوند. مینا پوشش محافظ دندان است و وقتی ساییده می‌شود، دندان بیشتر مستعد پوسیدگی می‌شود. اگر دندان‌های پایین لثه‌های پشت دندان‌های بالا را هنگام بسته بودن دهان لمس کند، مشکل عقب رفتن و تحلیل لثه پیش می‌آید.
  • ساییدگی غیریکنواخت مینا: همان‌طور که بعضی دندان‌ها در اثر چگونگی روی هم قرار گرفتن قوس دندانی‌ بالا و پایین هنگام جویدن یا گاز زدن به غذا ساییده می‌شوند، زیبایی لبخند و سلامتی دهان و دندان‌ها خدشه‌دار می‌شود.
  • اختلال‌های تنفسی: اگر فک پایین در اثر اوربایت شدید بیش از حد کوچک و یا بیش از حد عقب باشد، راه عبور هوا تنگ می‌شود. به همین دلیل بعضی انواع اوربایت با آپنه یا وقفه تنفسی انسدادی در خواب همراه‌اند. بیماران دچار اوربایت اسکلتی بیشتر مستعد خروپف کردن یا تنفس از راه دهان هستند.
  • اختلال در جویدن: جلو بودن متوسط یا شدید فک بالا بر روش جویدن اثر می‌گذارد و خوردن بعضی غذاها را سخت‌تر می‌کند.
  • مشکلات گفتاری: مال اکلوژن بر گفتار اثر می‌گذارد. هوا باید به روشی خاصی در دهان جاری شود تا آوای معینی به روش مناسب تولید شود؛ تولید بعضی آواها نیز به موقعیت یا تماس زبان بستگی دارد. جلو بودن شدید فک بالا، به‌ویژه در صورتی که همراه با به‌ هم ‏فشردگی و شلوغی دندان‌ها همراه باشد، توانایی تولید واضح آواهای صفیری و نوک‌زبانی را مختل می‌کند.
  • درد فک یا اختلال مفصل گیجگاهی ـ فکی (TMJ): یکی دیگر از عوارض جلو بودن فک بالا درد فک و یا اختلال مفصل گیجگاهی ـ فکی (TMJ) است. به دلیل اختلال بایت، فشاری غیرضروی به مفصل گیجگاهی ـ فکی و عضلات جونده وارد می‌شود. در نتیجه مشکلاتی مانند اختلال در عملکرد، درد، سردرد و حتی گوش درد به وجود می‌آید.
  • عزت نفس و اعتمادبه‌نفس پایین: جلو بودن فک بالا یا بایت عمیق علاوه بر ایجاد مشکلات عملکردی متعدد، زیبایی لبخند را نیز خدشه‌دار می‌کند و اثری منفی بر ساختار صورت می‌گذارد. بیمار از لبخند و چهره‌اش خجالت می‌کشد و از مورد تمسخر قرار گرفتن می‌ترسد. مزایای زیبایی ارتودنسی را نباید نادیده گرفت، چون اعتمادبه‌نفسی که از بالیدن به یک لبخند زیبا و جذاب سرچشمه می‌گیرد، زندگی فرد را متحول می‌سازد.

لذا باتوجه به احتمال بروز خطرات و عارضه‌های ذکر شده ، بهتر است تا برای درمان جلو بودن فک بالای خود اقدام نمایید.

تشخیص جلو بودن فک بالا

تشخیص جلو بودن فک بالا

دندانپزشک اندازه‌گیری‌های دقیقی را با استفاده از عکس رادیوگرافی یا ابزار تصویربرداری سه‌بعدی انجام می‌دهد. برای این‌که دندانپزشک اوربایت را تشخیص بدهد، کافی است همان‌طور که دندان‌های‌تان را با ملایمت به هم فشار می‌دهید، لبخند بزنید. اگر وقتی دهان‌تان کاملاً بسته است، دندانپزشک فقط 50% یا کمتر از دندان‌های جلوی فک پایین را ببیند، فک بالای‌تان جلو است و باید برای تأیید اختلال با متخصص ارتودنسی مشورت کنید.

روش‌های اصلاح جلو بودن فک بالا

جلو بودن فک بالا مشکل شایعی است که پژوهش‌های فراوانی درباره‌اش انجام شده است و متخصص ارتودنسی باتجربه و آموزش‌دیده معمولاً می‌تواند آن را اصلاح کند. متخصص ارتودنسی سال‌ها در زمینه مرتب کردن دندان‌ها به روشی ایمن و مؤثر آموزش می‌بیند، بنابراین ارتودنتیست باتجربه تخصص فراوانی برای درمان جلو بودن فک بالا دارد.

متخصصان ارتودنسی از درمان‌ها و ابزارهای مختلفی برای درمان جلو بودن فک بالا بهره می‌گیرند.

اصلاح جلو بودن فک بالا با ارتودنسی

اصلاح جلو بودن فک بالا با ارتودنسی

بریس پرکاربردترین ابزار ارتودنسی است. براکت‌های ارتودنسی با صاف و مرتب کردن دندان‌ها لبخندی زیبا و ماندگار را بر لبان میلیون‌ها فرد جوان و پیر نشانده است.

اکثر ارتودنتیست‌ها چند نوع درمان ارتودنسی را انجام می‌دهند: براکت‌های فلزی با کش‌ها یا رابر باندهای رنگی و محبوب کودکان و نوجوانان ترکیب می‌شوند؛ استفاده از براکت‌های سرامیکی یا مواد هم‌رنگ دندان باعث می‌شود که درمان ارتودنسی کمتر جلب توجه کند. بزرگسالان به دلیل نامشخص بودن ارتودنسی سرامیکی عاشق این روش‌اند.

کش‌های به‌هم متصل‌کننده فک‌های بالا و پایین در درمان ارتودنسی کاربرد دارند. همان‌طور که ارتودنسی دندان‌ها را صاف و مرتب می‌کند، کش نیروهای اتصالی را برای هم‌تراز و منظم کردن بایت وارد می‌کند.

هدگیر

هدگیر

براکت و پلاک ارتودنسی گاهی به تنهایی برای حرکت دادن دندان‌ها به سمت موقعیت بهتر، اصلاح مشکل بایت یا برطرف کردن مشکلات مربوط به رشد فک‌ها کافی نیست. در چنین مواقعی متخصص ارتودنسی استفاده از وسایل مخصوصی را توصیه می‌کند. هدگیر ارتودنسی نامی عمومی برای یک دسته از وسایل ارتودنسی است که بخشی از آن بیرون دهان است. هدگیر نیروی کافی را برای حرکت دادن مناسب دهان‌ها ایجاد می‌کند و رشد صورت و فک‌ها را هدایت می‌کند.

از این نوع هدگیرها معمولاً برای اصلاح اوربایت افقی شدید (اصطلاحاً اورجت) در کودکان استفاده می‌شود. هدگیر برای اصلاح این اختلال از رشد فک بالا جلوگیری می‌کند. همچنین هدگیر برای بزرگسالانی کاربرد دارد که به حفظ بایت مناسب و اصلاح فاصله بین دندان‌ها پس از کشیدن دندان نیاز دارند. عموماً باید روزانه 12 تا 14 ساعت از این نوع هدگیر استفاده شود.

اصلاح جلو بودن فک بالا با ارتودنسی نامرئی

اصلاح جلو بودن فک بالا با ارتودنسی نامرئی

پلاک ارتودنسی نامرئی به صورت سفارشی و بدون هیچ سیم و براکتی ساخته می‌شود. ارتودنسی نامرئی محدودیت غذایی را به بیمار تحمیل نمی‌کند و اکثر اطرافیان‌تان حتی متوجه نمی‌شوند که تحت درمان ارتودنسی هستید. پلاک‌های ارتودنسی نامرئی را هر هفته در طول درمان عوض می‌کنید تا در نهایت درمان به پایان برسد. پس از آن می‌توانید از لبخند زیبای جدیدتان لذت ببرید.

 پلاک‌های ریتینر متحرک

پلاک‌های ثابت

هرچند ریتینر یا پلاک نگهدارنده مشکل جلو بودن فک بالا را اصلاح نمی‌کند، اما استفاده از آن برای حفظ نتیجه پس از اتمام درمان اوربایت بسیار مهم است. چه ارتودنسی معمولی انجام داده باشید، چه نامرئی در پایان درمان باید از یک یا چند پلاک نگهدارنده برای حفظ نتیجه استفاده کنید. متخصص ارتودنسی از شما می‌خواهد که تحت نظر باشید و شش ماه بعد برای بررسی نتیجه به کلینیک مراجعه کنید.

حتماً از پلاک نگهدارنده به درستی استفاده کنید تا دوباره فک بالا جلو نیاید.

اصلاح اوربایت و اورجت با باندینگ دندان‌ها

اصلاح اوربایت و اورجت با باندینگ دندان‌ها

موارد خفیف اوربایت را می‌توان با باندینگ دندان اصلاح کرد. دندانپزشک رزین کامپوزیتی هم‌رنگ دندان را در درمان باندینگ روی دندان‌های جلوآمده می‌زند. باندینگ اندکی اندازه و شکل دندان‌ها را تغییر می‌دهد تا به نظر برسد که منظم و هم‌تراز با یکدیگراند.

لازم به ذکر است که این مورد برای موارد خفیف تر کاربرد دارد و برای موارد شدید تر ارتودنسی بهترین گزینه است.

اصلاح اوربایت با ونیر کامپوزیت

اصلاح اوربایت با ونیر کامپوزیت

ونیر نیز مانند باندینگ دندان این تصور را ایجاد می‌کند که دندان‌ها کاملاً منظم‌اند. در باندینگ از رزین کامپوزیتی استفاده می‌شود، اما ونیر سرامیکی به صورت سفارشی برای هر بیمار ساخته می‌شود و روی سطح جلویی دندان چسبانده می‌شود.

ونیر عموماً در دو جلسه انجام می‌شود. دندانپزشک دندان را در جلسه اول آماده می‌کند و از بایت قالب می‌گیرد. پس از ساخت ترمیم نهایی باید برای بار دوم به مطب مراجعه کنید تا پزشک ونیر را روی دندان‌های‌تان بچسباند.

اما بایستی به خاطر داشته باشید که این درمان بیشتر جنبه زیبایی دارد و گزینه بسیار مناسبی برای اصلاح لبخند و زیبایی دندان‌های شماست اما در صورتی که جلو بودن فک بالا شدید است ، بهتر است تا طبق دستور و نظر دندانپزشک خود گزینه‌های درمانی همچون ارتودنسی را انتخاب نمایید.

درمان اوربایت با جراحی فک

درمان اوربایت با جراحی فک

گاهی ترکیب جراحی فک و درمان ارتودنسی جامع بهترین روش برای اصلاح موارد بسیار شدید اوربایت است. جراحی به ندرت ضرورت می‌یابد، اما جراحی فک برای موارد نیازمند مداخله جدی مفید است و نتایج چشمگیری را برای اصلاح اوربایت به دست می‌دهد.

جراحی برای اصلاح اوربایت شدید اسکلتی در بزرگسالانی رایج‌تر است که چون رشد استخوان‌ها و ریشه‌های دندان‌های‌شان کامل شده است، حرکت دادن دندان‌های‌شان دشوارتر است. ارتودنسی بیشترین اثربخشی را برای کودکانی دارد که استخوان‌های‌شان هنوز در حال رشد است. بنابراین حتی اوربایت شدید را در کودکان راحت‌تر می‌توان درمان کرد و کودکان احتمالاً به جراحی نیاز ندارند. البته اکثر بزرگسالان را می‌توان فقط با ارتودنسی با موفقیت درمان کرد.

اگر اصلاح مشکل جلو بودن فک بالا به جراحی نیاز داشته باشد، متخصص ارتودنسی شما را به جراح فک و صورت معرفی خواهد کرد. ترکیبی از جراحی و ارتودنسی با استفاده از روش‌های اشاره‌شده برای درمان انجام خواهد شد.

درمان جلو بودن فک کودکان

درمان جلو بودن فک کودکان

انجمن ارتودنسی آمریکا توصیه می‌کند که کودکان تا هفت سالگی برای ارزیابی ارتودنسی به متخصص مراجعه کنند. ناهنجاری‌های دندان و صورت مانند اوربایت شدید را در این سن می‌توان تشخیص داد. در صورت لزوم فاز اول درمان ارتودنسی انجام می‌شود و متخصص از وسایل خاص ارتودنسی برای هدایت رشد فک در زمانی استفاده می‌کند که بیمار هنوز در حال رشد است. درمان اولیه کمک باارزشی در جهت از بین بردن ضرورت انجام جراحی فک یا کشیدن دندان در آینده می‌کند و درمان آتی با ارتودنسی معمولی یا نامرئی را سریع‌تر، آسان‌تر و مؤثرتر می‌کند.

متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک درمان‌های زیر را برای اصلاح مشکل جلو بودن فک بالا به کودکان و نوجوانان توصیه می‌کند:

  • کشیدن دندان شیری: به‌این‌ترتیب فضا برای رویش و رشد مرتب دندان‌های دائمی ایجاد می‌شود.
  • استفاده از وسایل تعدیل‌کننده رشد: استفاده از این وسایل در زمان جهش‌های رشد بهترین نتیجه را دارد و به بهبود موقعیت فک کمک می‌کند.
  • ارتودنسی: ارتودنسی دندان‌ها را به آهستگی حرکت می‌دهد تا اختلال بایت و فک اصلاح شود.
  • ریتینر: از این پلاک پس از ارتودنسی برای نگه داشتن دندان‌ها در وضعیت جدید استفاده می‌شود.

پیشگیری از جلو آمدن فک بالا در کودکان

پیشگیری از جلو آمدن فک بالا در کودکان

باید بدانید که روش‌هایی برای پیشگیری از جلو آمدن فک بالای کودکان در آینده وجود دارد. اگر توصیه‌های زیر را رعایت کنید، در آینده مجبور به اصلاح این اختلال نخواهید شد.

محدود کردن استفاده از پستانک

مکیدن پستانک پس از چهار سالگی بر رشد فک اثر می‌گذارد و باعث جلو آمدن دندان‌های قدامی می‌شود که در نهایت به اختلال جلو آمدن فک بالا دامن می‌زند.

سعی کنید استفاده فرزندتان از پستانک را از حدود سه سالگی محدود کنید تا مطمئن شوید که در سن چهار سالگی دیگر پستانک نخواهد مکید. کودک را با وسیله دیگری مانند عروسک پولیشی یا پتو آرام کنید و زمان مکیدن پستانک را به تدریج کمتر کنید تا در نهایت کودک کاملاً این عادت را ترک کند.

انتخاب شیشه شیر مناسب

اگر فرزندتان شیشه شیر محبوبی دارد و عاشق شیر خوردن از شیشه شیر است، استفاده از شیشه شیر را به زمان صرف غذا محدود کنید. برای پیشگیری از ایجاد مشکلات رشد دهان به فرزندتان اجازه ندهید که شیشه شیر را مدام در طول روز مک بزند.

موقعیت بد زبان را تشخیص دهید و درمان کنید.

موقعیت قرارگیری زبان در دهان باید مناسب باشد تا مشکلی برای رشد دهان پیش نیاید. هنگامی‌که کودک حرف نمی‌زند، غذا نمی‌خورد یا چیزی نمی‌نوشد، زبانش باید مقابل سقف دهان قرار بگیرد و نوک زبان اندکی پشت دندان‌های جلو باشد.

دفعه بعد که به دندانپزشک مراجعه کردید، از ایشان بخواهید که موقعیت قرارگیری زبان فرزندتان را ارزیابی کنند.

هزینه درمان جلو بودن فک بالا

هزینه درمان این عارضه به نوع درمان انتخابی شما و طول مدت درمان بستگی دارد. همچنین موقعیت مکانی و اعتبار کلینیک و مهارت دندانپزشک شما بر قیمت نهایی موثر خواهد بود. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن های کلینیک ما تماس حاصل فرمایید.

نتیجه گیری

اگر جلو بودن فک بالا مشکلاتی را ایجاد کرده باشد، لازم است از متخصص ارتودنسی یا جراح فک و صورت برای درمان این اختلال وقت بگیرید. بهترین روش برای پیشگیری از بروز مشکلات دندانی چه برای کودکان چه بزرگسالان این است که زود هنگام و در فواصل زمانی کوتاه به دندانپزشک مراجعه کنید. بزرگسالان غالباً باید هر شش تا دوازده ماه یک‌بار برای ویزیت به دندانپزشکی بروند تا مشکلات ایجادشده را در مراحل اولیه درمان کنند و از آسیب‌های جدی ناشی از درمان نکردن اوربایت جلوگیری کنند. جلو بودن فک بالا مشکل قابل‌درمانی است، پس تردید نکنید و همین امروز برای وقت گرفتن از متخصص ارتودنسی با ما تماس بگیرید.

پرسش‌های پرتکرار

جلو بودن فک بالا عادی است؟ 

کمی هم‌پوشی عادی است و در همه مشاهده می‌شود. اما اگر جلو بودن فک بالا شدید باشد، مشکلاتی را برای جویدن یا حرف زدن ایجاد کند یا با درد همراه باشد، در آن صورت باید برای درمانش به متخصص مراجعه کنید.

مشکل جلو بودن فک بالا به مرور زمان شدیدتر می‌شود؟ 

فضای بین دندان‌های قدمی بالا و پایین به مرور زمان بیشتر می‌شود و در نتیجه مشکل اوربایت شدیدتر می‌شود. به‌علاوه اوربایت عمیق در بلندمدت عوارض بیشتری را به تدریج ایجاد می‌کند و در نتیجه انجام درمان‌های ترمیمی بیشتر ضرورت می‌یابد.

اوربایت عمیق بیماران جوان‌تر را معمولاً می‌توان با تکنیک‌های ارتودنسی اشاره‌شده اصلاح کرد. اما احتمال ساییدگی شدید، از دست دادن یا شکستن دندان در بیماران مسن‌تر بیشتر است، بنابراین بیماران مسن معمولاً به درمان تکمیلی نیاز دارند.

از کجا متوجه شوم که مشکل اوربایت دارم؟

جلو بودن فک بالا را می‌توانید در خانه با استفاده از آینه ارزیابی کنید: همان‌طور که دندان‌ها را کمی روی هم فشار می‌دهید، لبخند بزنید تا دندان‌های‌تان معلوم شود. اگر فقط 50% یا کمتر از دندان‌های جلوی پایین را می‌بینید، احتمالاً مشکل اوربایت دارید. برای تأیید این تشخیص و آگاه شدن از روش‌های درمان با متخصص ارتودنسی مشورت کنید.

جلو بودن فک بالا ژنتیکی است؟

بستگی دارد؛ اوربایت غالباً ژنتیکی است و پیامد ناهنجاری و بی‌نظمی در استخوان‌های فک یا ساختار دندان‌هاست. البته جلو بودن فک بالا گاهی اکتسابی است و به مرور زمان در اثر به‌ هم‌فشردگی دندان‌ها، از دست دادن دندان‌های خلفی یا وارد شدن نیروی خارجی به دلایلی مانند مکیدن انگشت شست یا مکیدن طولانی‌مدت پستانک ایجاد می‌شود.

جلو بودن فک بالا باعث مشکلات گوش می‌شود؟ 

بله، اوربایت فشار شدیدی را به مجرای گوش یا دیگر ساختارهای گوش داخلی وارد می‌کند. اوربایت در بیماران مبتلا به اختلال گیجگاهی ـ فکی (TMD) باعث تحت فشار قرار گرفتن عصب‌ها می‌شود و به گوش‌درد و سردرد دامن می‌زند.

جلو بودن فک بالای خردسالان خودبه‌خود اصلاح می‌شود؟

اگر فک بالای فرزند خردسال‌تان جلو است، از دندانپزشک عمومی سؤال کنید که نظرشان درباره لزوم انجام درمان در آینده چیست. وقتی فرزندتان هفت‌ساله شد، او را برای ویزیت نزد متخصص ارتودنسی ببرید.

جلو بودن فک بالا باعث خروپف می‌شود؟

بله، جلو بودن فک بالا در سیستم گوش ـ بینی ـ گلو اختلال ایجاد می‌کند و با فشار آوردن به مجراهای بینی موجب خروپف می‌شود.

جلو بودن فک بالا صورت را تغییر می‌دهد؟

بله، اصلاح اوربایت شکل صورت را تغییر می‌دهد. جلو بودن فک بالا صورت را نامتقارن نشان می‌دهد. به‌علاوه اوربایت باعث ناراحتی می‌شود، بر گفتار اثر می‌گذارد و استفاده از دندان مصنوعی را سخت می‌کند.

فهرست‌مطالب

مقالات مرتبط

مشاوره تماس با ما