لق شدن ایمپلنت: علت شل شدن روکش، اباتمنت و پایه + درمان

لق شدن ایمپلنت دندان عارضه‌ای ناخوشایند است که ممکن است شما را کمی نگران و مضطرب نماید. ایمپلنت‌ها باید ثابت و مستحکم باشند و انتظار نمی‌رود که لق شوند. ایمپلنت مستقیماً در درون استخوان فک قرار می‌گیرد و یک ریشه مصنوعی محکم دندان را ایجاد می‌کند که روکش روی آن قرار می‌گیرد. اگرچه اکثر بیمارانی که ایمپلنت‌ انجام می‌دهند هرگز مشکلی ندارند، اما در برخی ممکن است ایمپلنت لق شود.

اگر حس می‌کنید که ایمپلنت شما لق شده است بایستی در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

در این مقاله علت‌های مختلف لق شدن ایمپلنت دندان و روش‌های درمان آن را معرفی می‌کنیم.

نشانه های لق شدن ایمپلنت دندان

نشانه های لق شدن ایمپلنت دندان

اغلب بیماران می‌توانند لق شدن بخشی از ایمپلنت را خودشان تشخیص دهند. لمس کردن آن با زبان یا انگشتان ممکن است برای تشخیص مشکل کافی باشد. باید بلافاصله با دندانپزشک تماس بگیرید تا از آسیب بیشتر پیشگیری کنید.

علائم لق شدن ایمپلنت دندان:

  • تحرک دندان مصنوعی
  • درد به ویژه در هنگام جویدن
  • فرورفتگی در لثه
  • خونریزی در هنگام لمس
  • تغییر رنگ ناحیه آسیب دیده
  • افتادن روکش دندان

اگر متوجه این علائم شدید و به دندانپزشک اطلاع دادید، احتمالاً عکسبرداری اشعه ایکس انجام شود. در صورتی که خود ایمپلنت لق نباشد، بررسی کلینیکی مشخص می‌کند کدام بخش آن تحرک دارد.

بیشتر اوقات این اباتمنت یا روکش است که لق می‌شود. خبر خوب این است که تمامی ایمپلنت نیاز به برداشته شدن از استخوان را ندارد. با این وجود، هر حرکتی که ایمپلنت دارد خوب نیست و باید در اولین فرصت رفع گردد.

تشخیص و درمان ممکن است در مواردی که ایمپلنت دو یا چند روکش یا حتی دندان مصنوعی را پشتیبانی می‌کند، سخت‌تر باشد.

علت لق شدن و شل شدن ایمپلنت و درمان‌های متناسب با آنها

اکثر بیمارانی که با ایمپلنت خود مشکل دارند، می‌خواهند بدانند چه اتفاقی می‌افتد اگر ایمپلنت لق شود. ایمپلنت سالم ثابت و محکم در دهان می‌ماند، زیرا در داخل استخوان فک قرار گرفته است. ایمپلنت شما نباید به هیچ وجه تکان بخورد. در اکثر موارد، ایمپلنت یک هفته بعد از کاشت لق می‌شود، زیرا نمی‌تواند به استخوان فک متصل گردد. در برخی موارد، فقط تاج لق می‌گردد که می‌توان با پیچ کردن، آن را محکم کرد.

برخی مشکلات می‌توانند بلافاصله بعد از قرار گرفتن یا در طی دوره ریکاوری ایمپلنت روی دهند، اما دیگر موارد می‌توانند بعد از سال‌ها ایجاد شوند. در هر حال، عوارض می‌توانند به خاطر عوامل متفاوتی ایجاد گردند.

علت لق شدن ایمپلنت مدت کوتاهی بعد از کاشت آن علت لق شدن ایمپلنت حداقل چند ماه بعد از کاشت
آسیب در حین جراحی کمبود یکپارچگی استخوانی
گرمای بیش از حد در هنگام درمان عفونت
قرار دادن نامناسب ایمپلنت فشار بیش از حد بیومکانیکی
ترمیم زخم دشوار باشد طراحی ناقص ایمپلنت یا اجزای آن
ثبات ناکافی بیماری لثه
فشار بیش از حد اولیه
عدم گشتاور ایمپلنت

چگونگی رفع مشکل به عواملی که روی ایمپلنت تاثیر می‌گذارند بستگی دارد. این موارد می‌توانند روکش، اباتمنت یا ایمپلنت باشند. لق ماندن هر کدام از این موارد و درمان نکردن آنها می‌تواند منجر به ناموفق بودن کاشت ایمپلنت و عوارضی برای کل بدن گردد.

لق شدن اباتمنت ایمپلنت

لق شدن اباتمنت ایمپلنت

اباتمنت بخشی است که ایمپلنت را به روکش دندان متصل می‌کند. این بخش اغلب لق می‌شود و تا 33% موارد لق شدن ایمپلنت را دارد. اغلب بدون درد بوده و معمولاً می‌تواند بدون ایجاد آسیب بیشتر به تاج تعویض گردد.

اباتمنت معمولاً به علت ضربه خوردن، نقص طراحی یا فشار بیش از حد لق می‌شود. آخرین مورد نیز می‌تواند در رابطه با قرار گرفتن نادرست میله باشد. این مورد ممکن است نیاز به برداشتن کل ایمپلنت داشته باشد.

درمان

در بهترین حالت، اباتمنت باید همراه با تاج برداشته شود و سپس می‌توان آنها را در بیرون از دهان از هم جدا کرد. این می‌تواند شامل باز کردن پروتز گردد. روکش دندان ممکن است سالم بماند و هزینه‌های شما را کاهش دهد.

گاهی برداشتن اباتمنت بدون آسیب به روکش ممکن نیست. در این موارد، ممکن است روکش با دریل دندانپزشکی شکسته یا تکه تکه گردد. دندانپزشک می‌تواند قالب اصلی را برای لابراتوار دندانپزشکی ارسال کند و یک روکش جدید برای شما بسازند.

ممکن است مجبور به استفاده از روکش موقتی برای چند هفته شوید.

لق شدن تاج یا روکش ایمپلنت

لق شدن تاج یا روکش ایمپلنت

روکش بخشی از ایمپلنت است که در دهان قابل مشاهده است. می‌توان آن را از چندین ماده مختلف ساخت که مرسوم‌ترین آنها سرامیک است. روکش ایمپلنت لق شده به خاطر ضربه یا شکستگی ایجاد می‌گردد. این موارد می‌تواند به خاطر دندان قروچه یا صدمه ایجاد گردند. اگر روکش حرکت دارد، احتمالاً در آن یا سیمان نگه دارنده آن ترکی ایجاد شده است.

درمان

درمان روکش لق شده ایمپلنت شبیه به اباتمنت آسیب دیده است. در صورت امکان روکش باز می‌شود. در غیر این صورت، اگر سیمان روکش به اندازه کافی ضعیف باشد، ممکن است روکش خارج گردد و اگر نشد، روکش به بخش‌های کوچکتر برش داده می‌شود. اباتمنت یا میله نیز کاملاً تمیز می‌شوند.

اگر روکش ایمپلنت کاملاً افتاد، ولی هنوز شکل مناسبی داشت، می‌توان دوباره آن را به جای خود چسباند. این روشی ساده است و ممکن است نیازی به بی‌حسی نباشد.

اگر روکش آسیب دید، شرایط پیچیده‌تر می‌شود. دندانپزشک می‌تواند از قالبی که قبلاً داشته استفاده کند تا یه قالب جدید بسازد. در هر حال، باید برای چند هفته روکش موقتی استفاده کنید.

روکش‌هایی که پیچ می‌شوند نیز گاهی می‌توانند شل شده و منجر به لق شدن روکش یا اباتمنت شوند. این مورد با سفت کردن مجدد به راحتی رفع می‌شود.

لق شدن پیچ یا پایه ایمپلنت

لق شدن پیچ یا پایه ایمپلنت

بزرگترین مشکل زمانی است که مسئله خود ایمپلنت باشد. ممکن است درد، بی‌حسی در لب‌ها و حتی التهاب در لثه به وجود بیاید. این علائم زمانی ایجاد می‌شوند که ایمپلنت عفونی شده باشد. نادیده گرفتن این موارد می‌تواند منجر به بروز عوارض جدی گردد. باید سریعاً به یک دندانپزشک در نزدیکی خود مراجعه کنید.

رایج‌ترین دلیل لق شدن ایمپلنت، عفونت و تحلیل استخوان است. می‌تواند به علت صدمه یا فشار بیش از حد نیز باشد. اولین موارد می‌توانند به خاطر بهداشت دهان و دندان نامناسب، سیگار کشیدن و مصرف برخی داروها باشند. اگر مشکل از طراحی باشد یا اگر قرار دادن ایمپلنت مناسب نباشد، مورد دوم روی می‌دهد.

درمان

ایمپلنت لق شده همیشه باید برداشته شود. اگر تحلیل استخوانی وجود داشت، ممکن است نیاز به پیوند استخوان داشته باشید. این مورد زمان ترمیم بیشتری را به همراه دارد. مرحله بعدی قرار دادن مجدد ایمپلنت یا دندان مصنوعی است. دندانپزشک در مورد گزینه‌های موجود با شما صحبت خواهد کرد.

اگر پیوند نیاز نداشته باشید، ممکن است بلافاصله ایمپلنتی با ابعاد بزرگتر قرار گیرد. به این ترتیب بعد از برداشتن ایمپلنت، هنوز هم احتمال موفق بودن ادغام استخوانی وجود دارد. با این حال، نباید عفونت یا بیماری پریودنتیست وجود داشته باشد.

احتمال استفاده مجدد از روکش وجود دارد، که می‌تواند باعث کم شدن هزینه‌ها گردد. با این حال ممکن است در فرایند برداشتن هنوز نیاز به مراقبت‌های پس از درمان مناسب، مانند مصرف آنتی بیوتیک و مسکن باشد.

آیا ایمپلنت آسیب دیده را می‌توان فوراً جایگزین نمود؟

جایگزینی ایمپلنت آسیب دیده

اگر ایمپلنت برداشته شود، می‌توان اغلب آن را تعویض کرد. در اکثر موارد، احتمال برداشتن ایمپلنت شکسته و جایگزینی سریع آن وجود دارد. در دیگر موارد، در زمان برداشتن ایمپلنت قدیمی و گذاشتن ایمپلنت جدید، مدتی را صبر کنیم. اگر عفونتی در اطراف ایمپلنت بود، قبل از قرار دادن ایمپلنت جدید باید حتماً از بین برود. اگر استخوان اطراف ایمپلنت به اندازه کافی ضخیم و محکم نیست تا یکپارچگی استخوانی را ایجاد کند، احتمالاً برای تقویت این ناحیه پیوند استخوانی انجام شود و احتمال اینکه کاشت ایمپلنت جدید موفق باشد، افزایش می‌یابد.

آیا می‌توان از ایمپلنت قبلی دوباره استفاده کرد؟

استفاده از ایمپلنت قبلی

برای استفاده دوباره از ایمپلنت ابتدا آسیب وارد شده بایستی بررسی گردد. اگر آسیب باعث شکستگی روکش ایمپلنت شده است، بایستی دوباره روکش ساخته شود. در اکثر موارد اگر به میله یا اباتمنت آسیبی نرسیده باشد پس از استریل نمودن این موارد می‌توان دوباره از آنها استفاده نمود.

چگونه از لق شدن ایمپلنت پیشگیری کنیم؟

پیشگیری از لق شدن ایمپلنت

از خوردن غذاهای چسبناک، تُرد و سفت تا حد ممکن اجتناب کنید و بهداشت دهان و دندان خوبی داشته باشید. این امر می‌تواند به پیشگیری از بروز دیگر مشکلات ایمپلنت دندان کمک کند. ایمپلنت‌ها حفره دار نمی‌شوند، اما بافت‌های اطراف آنها مستعد عفونی شدن هستند. این موارد می‌توانند منجر به تحلیل استخوان و لق شدن دندان کاشته شده شوند.

طبق توصیه پزشک، معاینات و نظافت مرتب دندان‌ها را داشته باشید. قانون کلی این است که حداقل سالی یک بار این کار را انجام دهید. رفع مشکلاتی که زود تشخیص داده می‌شوند بسیار راحت‌تر است. بهتر است مقدار الکل مصرفی خود را کاهش داده و سیگار را ترک کنید. هر دوی این عادات می‌توانند منجر به بروز عفونت شوند.

سخن پایانی

زمانی که اولین بار متوجه حرکت کردن ایمپلنت شدید، کاری به آن نداشته باشید (آن را تکان یا فشار ندهید). این فشار باعث می‌شود بدن استخوان اطراف ایمپلنت را حذف کند. نباید چیزی با این سمت دهان نیز بجوید تا از ایجاد درد و آسیب بیشتر جلوگیری شود.

فکر نکنید که مشکل فقط آسیب به روکش ایمپلنت است. بهترین کار برنامه ‎ریزی یک قرار ملاقات با دندانپزشک و عکسبرداری اشعه ایکس است تا بدانید دقیقاً چه اتفاقی می‌افتد.

این حالت اضطراری نیست، اما به اندازه‌ای فوری است که بهتر است در عرض 48 ساعت به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر عفونتی در اطراف ایمپلنت وجود داشته باشد، بهتر است در اولین فرصت آن را درمان کنید تا از بروز آسیب بیشتر پیشگیری شود. در اولین فرصت با ما تماس بگیرید تا تشخیص درست برای لق شدن ایمپلنت شما داده شده و کمکی که برای ترمیم آن نیاز دارید به شما داده شود.

سوالات پرتکرار

اگر ایمپلنت افتاد چه کار باید انجام داد؟

ابتدا باید روکش، پیچ و دیگر بخش‌ها را در محفظه‌ای قرار دهید، سپس قرار ملاقات فوری با دندانپزشک تنظیم کنید. در این مدت می‌توانید دهان خود را با دهان شویه آبکشی کنید، اما مطمئن شوید دهان شویه حاوی الکل نیست. از جویدن غذا در سمتی که ایمپلنت قرار داشته نیز خودداری کنید.

آیا ایمپلنت لق شده را می‌توان ترمیم کرد؟

اگر مشکل از ایمپلنت باشد، احتمالاً بشود آن را ترمیم کرد. با این حال، اگر لق شدگی ایمپلنت آسیب دیده به علت ضربه به صورت یا تحلیل استخوان باشد، احتمالاً نیاز به برداشتن و تعویض ایمپلنت باشد.

آیا تکان خوردن ایمپلنت طبیعی است؟

زمانی که ایمپلنت قرار بگیرد و به استخوان فک جوش بخورد، نباید حرکتی در آن مشاهده گردد. اگر حرکتی وجود داشته باشد، نشانه این است که کاشت ایمپلنت به دلیلی موفق نبوده و یا به دلیل مشکل ساختاری در خود ایمپلنت یا مشکلی در بافت استخوانی شما بوده است.

اگر ایمپلنت لق شود، آیا می‌توان آن را سفت کرد؟

اگر ایمپلنت لق شود، دندانپزشک می‎‌تواند سعی کند که آن را سفت کند تا ایمپلنت در جای خود باقی بماند. با این حال، اگر این کار موثر نبود، تنها گزینه موجود برداشتن و جایگزین کردن ایمپلنت است.

چقدر طول می‌کشد تا پیچ ایمپلنت لق ‌شود؟

لق شدن پیچ ایمپلنت یکی از مرسوم‌ترین عوارض، به ویژه در ایمپلنت‌های تک دندانه که با روکش پشتیبانی می‌شوند، است و این اتفاق در مورد پنج تا دوازده درصد بیماران در 1 تا 7 سال روی می‌دهد.

آیا لق شدن ایمپلنت باعث ایجاد درد می‌شود؟

اگر احساس درد شدید در لثه یا فک دارید یا خونریزی دارید، ممکن است ریشه ایمپلنت لق شده باشد. این شرایط در اکثر موارد مبرم در نظر گرفته می‌شود و اگر درد یا خونریزی شدید شود، می‌تواند اضطراری باشد.

ناموفق بودن ایمپلنت دندان چه حسی دارد؟

در مورد ناموفق بودن کاشت ایمپلنت، درد و ناراحتی زیادی را خواهید داشت که به صورت درد ضربان دار ظاهر می‌گردند.

مقالات مرتبط

مشاوره رایگان دندانپزشکی تماس با ما