اجزای مینی ایمپلنت همانگونه که از نامش پیداست، از حیث سایز و اندازه کوچکتر از اجزای ایمپلنتهای معمولی هستند. با این حال، ساختار کلی اجزای مینیایمپلنت و بخشی که بیرون از لثه باقی میماند دقیقا شبیه به اجزای ایمپلنت معمولی بوده و همین امر موجب میشود تا مینی ایمپلنت دندانی نیز همان شکل، حس و عملکرد مشابه با دندانهای طبیعی یا ایمپلنت معمولی را داشته باشند.
مینی ایمپلنت نه تنها تمامی مزایای عمدهی ایمپلنت معمولی را داراست، بلکه حتی گاهاً مزایا و برتریهایی نیز دارد که ایمپلنتهای معمولی فاقد آن هستند. در حقیقت، مینیایمپلنت دندانی یک انتخاب و گزینه بسیار عالی برای افرادی است که به دلیل کمبود حجم استخوان فک نمیتوانند ایمپلنت معمولی دریافت کنند.
مهمتر از همه اینکه، مینی ایمپلنتها سایز کوچکتری نیز نسبت به ایمپلنتهای معمولی دارند و قطر آنها کمتر از ۳ میلیمتر است. مینی ایمپلنت دارای پیچ یک تکه است که انتهای گوی مانند و توپی شکلی دارد که این قسمت خارج از استخوان فک باقی میماند و به عنوان پایه و نگهدارنده دندان جایگزین عمل میکند.
مینی ایمپلنت دندانی چه مزایایی دارد؟
از مینی ایمپلنت میتوان برای جایگزین کردن یک یا چند دندان از دست رفته و یا برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی استفاده کرد.
مینیایمپلنت مزایای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- جراحی کم تهاجمیتر: حتی با یک بی حسی موضعی نیز میتوان مینی ایمپلنت دندانی را جایگذاری کرد. جراحی مورد نیاز برای کاشت مینی ایمپلنت نسبت به جراحی ایمپلنت سنتی یا معمولی کم تهاجمیتر بوده و حتی درد و ناراحتی کمتری نیز دارد.
- بهبودی سریعتر: سایز کوچکتر و جراحی کم تهاجمیتر در مینی ایمپلنت، یعنی بهبودی و التیام سریعتر.
- هزینه ارزانتر: هزینه کاشت مینی ایمپلنت در هر جایی ممکن است متفاوت باشد اما بطور کلی، هزینه مینی ایمپلنت اغلب ارزانتر از ایمپلنت معمولی است.
- نیاز به تراکم استخوان فک کمتر: برای کاشت ایمپلنتهای معمولی به حجم معینی از استخوان فک نیاز است. اما مینی ایمپلنتها به دلیل سایز کوچکتر خود به حجم استخوان فک زیادی نیاز ندارند. این امر موجب میشود تا مینیایمپلنت برای افرادی که بدلایل متعدد مانند پوکی استخوان یا پوسیدگی دندان، حجم استخوان فک خود را از دست دادهاند، مناسب باشد.
- قابل انجام بدون پیوند استخوان فک: در ایمپلنت معمولی، افرادی که حجم استخوان فک کافی برای کاشت ایمپلنت را نداشته باشند باید پیوند استخوان دریافت کنند. تکمیل شدن پیوند استخوانی نیز ممکن است تا حتی ۱ سال طول بکشد. از اینرو، استفاده از مینی ایمپلنت میتواند نیاز به پیوند استخوان فک را حذف کند.
- نتایج سریعتر: ایمپلنت معمولی مستلزم چندین جلسه ویزیت و مراجعه متعدد به دندانپزشک است. به این دلیل که تا زمانی که استخوان فک و لثه ترمیم نشده باشند نمیتوان دندان جایگزین را بروی پیچ ایمپلنت معمولی قرار داد. اما در مینی ایمپلنت میتوان در همان روز کاشت، دندان جایگزین را بروی پیچ جایگذاری کرد.
- امکان قرارگیری در نواحی باریک و کوچکتر دهان: غالبا مینی ایمپلنت بخاطر سایز کوچکی که دارد، برای قرارگیری در نواحی باریک و کوچک دهان و همچنین برای افرادی که استخوان فک ضعیفتری دارند مناسب است.
- درد کمتر در جایگذاری و حین تعمیر: اندازه کوچک مینی ایمپلنت موجب میشود تا هم کاشت و هم تعمیر آنها نسبت به ایمپلنت معمولی درد کمتری داشته باشد.
- ماندگاری بیشتر و دائمیتر نسبت به بریج دندانی یا دندان مصنوعی سنتی: بریج دندانی یا دندان مصنوعی نیز میتواند برای افرادی که دندان خود را از دست دادهاند مفید باشند. اما این موارد هرگز نمیتوانند در ماندگاری و دوام جایگزین مینی ایمپلنت یا حتی ایمپلنت معمولی باشند.
- جلوگیری از افتادگی صورت: کاشت مینی ایمپلنت مانع از تحلیل استخوان شده و با حفظ موقعیت سایر دندانها از افتادگی و تغییر فرم صورت جلوگیری میکند.
مینی ایمپلنت دندانی چگونه انجام میشود؟
مرحله اول عکسبرداری از دندانها با اشعه ایکس است. به کمک این تصاویر دنداپزشک محل دقیق قرارگیری ایمپلنتها را مشخص میکند. پس از عکسبرداری با اشعه ایکس، دندانپزشک طبق مراحل زیر عمل خواهد کرد:
- با بیحس کننده موضعی، لثه و فک را بیحس میکند.
- سوراخ کوچکی در استخوان فک ایجاد میکند.
- فیکسچر یا پایه کوچک فلری ایمپلنت را در این سوراخ قرار میدهد.
- پایه را در جای خود ثابت و محکم میکند.
- تاج دندانی را به پایه وصل میکند.
- جایگذاری صحیح و محکم بودن دندان را بررسی میکند.
در اغلب موارد در کاشت مینی ایمپلنت، حتی نیازی به ایجاد سوراخ در استخوان فک نیست، چرا که رزوههای مینیایمپلنت به صورت خود پیچ شونده در استخوان فک قرار میگیرند. همچنین در مینی ایمپلنت نیازی به بخیه زدن هم نیست.
مراحل دقیق یا جزئیات کار کاشت مینی ایمپلنت ممکن است بسته به نیازهای دندانی شما کمی متفاوت از این باشد. چنانچه به چند مینی ایمپلنت نیاز داشته باشید، تمامی پایهها قبل از وصل کردن تاج دندان جایگذاری خواهند شد.
بعد از انجام مینی ایمپلنت دندانی چه کاری انجام دهیم؟
بهبودی بعد از کاشت مینی ایمپلنت معمولاً روند سریع و آسانی دارد. اکثریت بیماران در عرض ۱ الی ۲ روز میتوانند فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرند. در اغلب موارد حتی نیازی به ویزیت دیگر هم نخواهد بود. ممکن است بعد از عمل کاشت، درد و ناراحتی خفیفی داشته باشید. گذاشتن کیسه یخ یا داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن میتوانند به تسکین درد شما کمک کنند. گاهاً خود دندانپزشک هم دارو برای کنترل درد تجویز میکند.
سعی کنید بعد از کاشت مینی ایمپلنت، از مصرف غذاهای سفت یا چسبنده خودداری کنید. پیروی از این نکته، احتمال شل شدگی یا بیرون کشیده شدن ایمپلنت را به حداقل میرساند.
سعی کنید در دوره بهبودی حتما از غذاهای نرم یا مایعی مانند سوپ، اسموتی، سس سیب و پوره سیب زمینی استفاده کنید. دندانپزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی میتوانید رژیم غذایی متنوع خود را دوباره شروع کنید.
چنانچه بعد از عمل، هریک از علائم غیرمنتظره زیر را داشتید سریعاً به دندانپزشک یا پزشک متخصص دیگری مراجعه کنید:
- درد شدید
- دردی که بیش از چند روز ادامه داشته باشد
- حس لق شدن یا افتادن دندان کاشته شده
- بی حسی فک
مینی ایمپلنت دندانی برای چه کسانی مناسب است؟
مینی ایمپلنت برای هر کسی، بویژه برای کودکانی که رشد استخوانی آنها کامل نشده مناسب نیست. به این دلیل که رشد استخوان در مراحل بعدی موجب میشود تا ایمپلنت مانند میخی در تنه یک درخت، توسط استخوان احاطه شده و منجر به بروز سایر مشکلات شود. همچنین، مینیایمپلنت برای افرادی که عادت به دندان قروچه کردن و فشردن دندانها به هم دارند مناسب نیست.
افرادی که شرایط و بیماریهای زیر را دارند نیز کاندیدای مناسبی برای مینی ایمپلنت نیستند:
- افراد مبتلا به دیابت
- افراد مبتلا به بیماریهای عروقی
- افراد مبتلا به بیماری هموفیلی یا اختلال در انعقاد خون
- افراد مبتلا به بیماریهای استخوانی
- افراد مبتلا به پریودنتیت (بیماری عفونی لثه)
- در صورت ابتلا به بیماریهایی که التیام زخم یا استخوان را مختل میکنند.
برخی موارد مرتبط با سبک زندگی نیز میتوانند بر امکان کاشت مینی ایمپلنت تاثیر منفی داشته باشند. این موارد عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- مصرف داروهای ضد انعقادی یا رقیق کننده خون
- مصرف هر نوع دارویی که روند بهبودی استخوان را کند میکند.
- افرادی که در حال دریافت شیمی درمانی یا پرتودرمانی هستند.
مینی ایمپلنت به اندازه ایمپلنت معمولی به حجم بالای استخوان فک نیازی ندارد، اما باز هم به مقداری تراکم استخوانی نیاز خواهد بود. این یعنی اگر دچار پوکی استخوان یا تحلیل شدید استخوان فک باشید، ممکن است نتوانید مینیایمپلنت دریافت کنید.
افرادی که دچار تحلیل و عقب رفتگی لثه هستند و یا لثه آنها آسیب دیده نیز ممکن است نتوانند مینیایمپلنت دریافت کنند.
مینی ایمپلنت دندانی چه معایبی دارد؟
در اکثر مواقع مینی ایمپلنت موقتی است و نباید آنرا به عنوان یک راه حل دائمی برای جایگزینی دندان از دست رفته یا کشیده شده در نظر گرفت.
در واقع، مینی ایمپلنت در ارتودنسی که به نام دستگاههای انکوریج موقت یا لنگرگاه موقت نیز شناخته میشود و از آن به عنوان جایگزینی برای هدگیرهای سنتی استفاده میشود که بکارگیری آنها برای اکثریت بیماران دشوار است.
مینی ایمپلنت به روش بارگذاری فوری نیز معروف است. به این معنا که مینیایمپلنت بلافاصله بعد از کشیدن دندان قابل جایگذاری در حفره ایجاد شده است. این جایگذاری کاملا سریع و راحت است و به محض کشیدن دندان انجام میشود. اما از طرفی این سریع بودن به این معناست که قرار نیست مینیایمپلنت مدت زیادی در دهان باقی بماند. در مقابل ایمپلنت معمولی قرار است چند ماه و حتی شاید چند سال تا قبل از برداشته شدن در دهان باقی بماند.
هزینه مینی ایمپلنت دندانی چقدر است؟
چنانچه یک یا چند دندان خود را به دلیل پوسیدگی، آسیب یا ضربه خوردن از دست داده باشید، مینیایمپلنت دندانی میتواند راه حلی طولانی مدت برای جایگزینی دندان شما باشد.
از آنجایی که مینی ایمپلنت را میتوان در یک جلسه جایگذاری کرد و شما نیز میتوانید بلافاصله از این دندان بطور عادی استفاده کنید، پس مینی ایمپلنت برای شما مقرون بصرفهتر از ایمپلنتهای معمولی است.
فرآیند کاشت مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت معمولی کم تهاجمیتر بوده و آسیب کمتری به بافت نرم دهان و دندان میزند. به همین دلیل اکثریت بیماران پس از گذشت ۲۴ الی ۴۸ ساعت بهبود یافته و میتوانند به سر کار خود برگشته یا فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرند. از اینرو، بخاطر سریع بودن روند کاشت و بهبودی پس از آن، شما نیاز به مرخصی کمتری نیز خواهید داشت.
علاوه بر این، زمانی که ایمپلنت معمولی دریافت میکنید، لثه شما جراحی میشود. از اینرو، بهبودی لثه و فراهم شدن شرایط کاشت ممکن است ۳ الی ۶ ماه طول بکشد. پس از کاشت نیز باید مدت طولانی صبر کنید تا استخوان فک و پایه ایمپلنت جوش خورده و به اصلاح ادغام شوند تا بتوانید دندان جدید خود را داشته باشید. اما در مینی ایمپلنت فرآیند کاشت با استفاده از تکنیک نوین میکروجراحی انجام میشود که در نتیجه مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی، بسیار کوتاهتر میشود. قطر مینی ایمپلنت نیز کوچکتر است بنابراین استخوان فک کمتر سوراخ میشود. بنابراین کاشت مینی ایمپلنت کم تهاجمیتر بوده و درد و دوره نقاهت کمتری خواهد داشت.
پایه تیتانیومی مینی ایمپلنت که به عنوان ریشه جایگزین دندان عمل میکند، بطور محکم به استخوان فک پیچ میشود و بقدر کافی محکم خواهد بود تا شما بتوانید بدون هیچگونه مشکلی مواد غذایی را گاز زده و بجوید.
از طرفی، با دریافت مینی ایمپلنت دیگر نیازی به روش پر هزینه و دردناک پیوند استخوان نخواهید داشت. این نکته نیز هزینه کلی کاشت مینیایمپلنت و همچنین مدت زمان مورد نیاز به بهبودی را کاهش میدهد. پیچ مینی ایمپلنت نسبتاً بلند است و به همین دلیل به فضای عمودی استخوان فک برای قرارگیری نیاز دارد. اما حتی با این وجود، مینیا یمپلنت نسبت به ایمپلنت معمولی به فضای عمودی کمتری در استخوان فک نیاز دارد. هزینه مینی ایمپلنت معمولاً برابر با نصف یا یک چهارم هزینه ایمپلنت معمولی است. البته هزینه کلی ایمپلنت دندانی شما به نیازها و مسائل مرتبط با دندانتان بستگی دارد.
سوالات متداول
مینی ایمپلنت چقدر ماندگاری دارد؟
در صورت مراقبت و نگهداری صحیح، مینی ایمپلنت ۶ الی ۹ سال و ایمپلنت معمولی ۱۵ سال یا بیشتر میتواند ماندگاری داشته باشد.
آیا کاشت مینی ایمپلنت دردناک است؟
به دلیل اندازه کوچکتر مینی ایمپلنت، هم جایگذاری آن راحتتر است و هم احتمال اینکه در نزدیکی عصب یا سینوس قرار بگیرد کمتر است. قطر کوچک آنها نیز به این معنی است که اگر آسیبی دیده یا بیفتند، تعمیر و ترمیم آنها درد کمتری خواهد داشت.
آیا عمل کاشت مینی ایمپلنت هم امکان شکست و ناموفق بودن دارد؟
به دلیل اندازه کوچکتر مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت معمولی، این ایمپلنتها ثبات و استحکام نسبتا کمتری دارند و این یعنی احتمال شکست و ناموفق بودن عمل کاشت مینیایمپلنت کمی بیشتر است. با این حال، اگر عادات مخربی مانند دندان قروچه کردن نداشته باشید و بهداشت دهان و دندان خود را بخوبی رعایت کنید، احتمال شکست عمل کاشت حتی یک مینی ایمپلنت نیز بسیار کم خواهد بود.
آیا مینی ایمپلنتها بقدر کافی محکم هستند؟
دندانپزشک قبل از قرار دادن تاج دندانی، از محکم بودن پایه مطمئن میشود. اغلب هم پایه و هم تاج در یک جلسه ویزیت جایگذاری میشوند. از اینرو، نه تنها مینیایمپلنت بسیار قوی و با دوام است بلکه دندان کاشته شده به این روش نیز بسیار طبیعی دیده میشود.
آیا در فک بالا هم میتوان از مینی ایمپلنت استفاده کرد؟
بله، میتوان از مینی ایمپلنت در فک بالایی استفاده کرد. با اینکه ایمپلنت معمولی نسبتاً پایداری بیشتری دارد اما میتوان با رعایت اقدامات احتیاطی و اطمینان از ثبات پایه ایمپلنت، از مینیایمپلنت نیز در فک بالا که نرمتر است استفاده کرد.
چه مقدار حجم استخوان فک برای کاشت مینیایمپلنت لازم است؟
بطور کلی، حداقل ضخامت استخوان لازم در اطراف ایمپلنت دندانی ۱ میلیمتر است. زمانی که ایمپلنت در مجاورت دندان یا ایمپلنت دیگری باشد نیز به فضای بیشتری نیاز خواهد بود. چنانچه استخوان فک حجم لازم را نداشته باشد، باید پیوند استخوان انجام شود.