دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی، حوزه های مختلفی مثل ایمپلنت، سفیدکردن دندان، بریس، عصب کشی و درمان ریشه، روکش دندان، بریج دندان، ونیز، بازسازی و پیوند استخوان و لثه و موارد دیگر را در بر می گیرد. شاید لازم شود تا برای دستیابی به نتایج دلخواهتان، از یک یا چند مورد از این روشهای درمانی استفاده کنید. چیزی که در نهایت به دست می آورید، بهبود ظاهر و اعتماد به نفس ناشی از ظاهر بهتر دندان ها است.
در این مقاله درباره ویژگی ها و نقش دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی، و انتخاب روش متناسب با نیازهایتان در ساوه بیشتر خواهید خواند. باید بدانید که برای درمان مشکلات دندانتان در ساوه باید حتماً به یک پزشک ماهر و مجرب مراجعه کنید. پزشکی که بر روش های درمان و مشکلات احتمالی مسلط باشد، می تواند در کنار کاهش خطرات و عوارض جانبی احتمالی، دوره ریکاوری بعد از درمان را نیز کاهش می دهد.
دندانپزشک ترمیمی کیست؟
زمینه تخصصی این متخصص بر روی تشخیص و درمان بیماری های دهان و دندان است. کار او به صورت اختصاصی بر ساختار اجزای دهان متمرکز است و هدفش که بازیابی عملکرد این نقاط است، به نیازهای روانی و زیبایی بیمار بستگی دارد.
مباحث دندانسازی، درمان ریشه و درمان بیماری های لثه همگی از زیرشاخه های این حوزه محسوب می شوند و در کنار هم در تعیین طرح درمان بیمار در نظر گرفته می شوند. برای مثال در عصب کشی، بافت بیمار درون پالپ دندان نیز تخلیه می شود؛ دندانپزشک در اپیکواکتومی (یا نوک برداری ریشه) از طریق لثه و استخوان به ریشه دندان دسترسی پیدا می کند. روکش، بریج و دندان مصنوعی هم از انواع دیگر دندانپزشکی ترمیمی به شمار می روند. هدف دندانپزشکی ترمیمی، اطمینان از ظاهر و عملکرد مناسب دندان است.
متخصص دندانپزشک زیبایی و ترمیمی، معمولاً در مقام مشاور در بیمارستان یا یک مقام افتخاری در مراکز خصوصی فعالیت می کند. فعالیت آنها معمولاً به صورت ارائه کمک و توصیه های لازم در حوزه های مختلف ترمیم دندان و همچنین کمک به نسل آینده دندانپزشکان است. حوزه دیگر حضور این متخصصان، تدریس در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. متخصص دندانپزشکی ترمیمی، قادر به انجام کار در هر یک از زمینه های دندانسازی، درمان ریشه و درمان بیماری های لثه و بافت نرم است.
دندانپزشکی ترمیمی در مقابل دندانپزشکی زیبایی
باید گفت که در واقع دندانپزشکی زیبایی و دندانپزشکی ترمیمی از بعضی مواد و دستورالعملهای یکسان استفاده می کنند. اما درمان بیماری های دهان و دندان نیاز باشد، در حوزه دندانپزشکی ترمیمی قرار می گیرد؛ حتی اگر این درمان به بهبود ظاهر دندان منجر شود، باز هم دندانپزشکی ترمیمی خواهد بود. به علاوه روشهای درمان دندانپزشکی زیبایی باعث می شود که لبخند و خودانگاره بیمار بهبود پیدا کند.
استفاده از روکش ونیر و سفید کردن دندان، دو مورد از روشهای درمانی دندانپزشکی زیبایی است. از آن جهت به این روشها، دندانپزشکی زیبایی گفته میشود که بنا به درخواست بیمار و نه به خاطر ضرورت های پزشکی اجرا میشود و هدف آن صرفاً بر بهبود زیبایی است.
انواع دندانپزشکی ترمیمی
دندانپزشکی ترمیمی به دو دسته کلی تقسیم می شود:
ترمیم مستقیم
ترمیم مستقیم تنها به یک جلسه درمانی نیاز دارد و برای پیشگیری از صدمات بیشتر مینای دندان به کار گرفته می شوند. پرکردن دندان و باندینگ دندان دو مورد از رایج ترین روشهای ترمیم مستقیم است.
ترمیم غیرمستقیم
در ترمیم غیرمستقیم از موارد ساخته شده مثل روکش دندان، بریج دندانی یا دندان مصنوعی برای جایگزینی دندان آسیب دیده یا افتاده استفاده می شود. با توجه به ساخته شدن رستوریشن، بریج، دندان مصنوعی، روکش و … در آزمایشگاه، این روشهای درمانی به دو یا چند جلسه نیاز دارند.
انواع روشهای درمانی استفاده شده
از روشهای ترمیمی می توان به بریج دندان، دندان مصنوعی، پر کردن دندان، روکش دندان، اینله و آنله دندان، ایمپلنت و باندینگ اشاره کرد:
تاج یا روکش دندان
روکش دندان به رستوریشنهای همرنگ با دندان یا فلزی گفته میشود که جایگزین دندان هایی میشود که به خاطر پوسیدگی عصب، پوسیدگی دندان یا شکستگی افتاده باشند. روکش یک کلاهک پوششی کامل است که اندازه، شکل و عملکرد طبیعی دندان را بازسازی میکند.
فاکتورهای مختلفی توسط دندانپزشک برای تعیین نیاز بیمار در استفاده از روکش دندان در نظر گرفته میشود. این فاکتورهای عبارتند از (و البته به این موارد محدود نیستند) موقعیت و عملکرد دندان، وضعیت بافت لثه و رنگ دندان های اطراف آن.
دندان مصنوعی
دندان مصنوعی به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می شوند که می توانند جایگزین یک یا چند دندان شوند. ساخت دندان مصنوعی سفارش برای کسی به دلیل پوسیدگی پیشرفته دندان یا بیماری لثه دندان هایش را از دست داده، یک راه حل استاندارد محسوب می شود.
بیمار می تواند از بین پنج نوع مختلف دندان مصنوعی، گزینه دلخواهش را انتخاب کند. برای مثال انواع محبوب پروتزهای دندانی عبارتند از دندان مصنوعی کامل، پروتز جزئی ثابت، پروتز جزئی متحرک، پروتز با پایه ایمپلنت و پروتز فوری.
ایمپلنت دندان
معمولاً از ایمپلنت بعد از کشیدن دندان استفاده می شود و جایگزینی دائمی برای دندان محسوب می شود. دندانپزشک در این فرایند یک ایمپلنت (ریشه مصنوعی دندان) را به کمک جراحی در فک بیمار قرار می دهد. ایمپلنت به شکل یک پیچ است و با استخوان طبیعی فک جوش میخورد. پریودنتیست (متخصص بیماری های لثه و بافت نرم) و جراح دهان و فک و صورت میتواند ایمپلنت دندان را انجام دهد.
بریج دندان
بریج دندان یک رستوریشن کلی برای پوشاندن سه دندان یا بیشتر است. اما تنها زمانی می توان از بریج دندانی استفاده کرد که یک یا چند دندان افتاده داشته باشید و در دو طرف شکاف (جایی که قرار است بریج قرار بگیرد) دندان داشته باشید. از بریج به دلیل پوسیدگی شدید دندان، افتادن یا کشیدن دندان و خالی ماندن جای آنها استفاده می شود.
هزینه بریج دندان در مقایسه با ایمپلنت پایین تر است و دوره ریکاوری آن هم سریعتر است، اما ظاهرش به همان اندازه طبیعی نیست، و همچنین بیشتر از ایمپلنت ها مستعد پوسیدگی و شکستگی هستند.
باندینگ دندان
در باندینگ دندان از رزین کامپوزیتی (موادی به رنگ دندان از جنس شیشه و پلاستیک) استفاده می شود. چسب دندان در اصل می تواند حفرات دندان را پر کند، ترک خوردگی و لب پریدگی های دندان را ترمیم کند و سطح تغییر رنگ یافته دندان را بپوشاند. با استفاده از باندینگ دندان می توان فضای کوچک میان دندان ها را پر کند، که گزینه خوبی برای دیاستما (فاصله میان دندان ها) به شمار می رود.
روشهای باندینگ دندان مختلفی بسته به نیازهای بیمار وجود دارد که می توان به باندینگ دندان غیرمستقیم، باندینگ ونیر کامپوزیتی و باندینگ کامپوزیت اشاره کرد.
اینله و آنله دندان
اینله و آنله دندان، رستوریشن هایی به رنگ دندان یا از جنس طلا هستند که برای بازیابی بخش های از دست رفته دندان یا ساختار آسیب دیده دندان به کار میروند. این روش، کم تهاجم تر از روکش دندان است و از مواد ترمیم غیرمستقیم استفاده می کند. به عبارت دیگر، ترمیم دندان توسط متخصص در آزمایشگاه دندانسازی و خارج از دهان انجام می شود.
روشهای درمانی دیگر
سه شاخه تخصصی درمان ریشه، دندانسازی و درمان لثه و بافت نرم برای ارائه روش درمانی کامل ساختارهای دهانی ترکیب می شوند. دندانپزشک ترمیمی میتواند مشکلات پیچیده ای را که شاید مدیریت آن توسط روشهای عمومی دندانپزشکی مشکل باشد را برطرف کند و شامل موارد زیر است (اما به این موارد محدود نمی شود):
- پر کردن
- پالپوتومی (تخلیه پالپ دندان در صورت عفونت یا آسیب دیدگی)
- فضا نگهدار (ابزاری برای توقف جابجایی دندان در جایی که باید فضای لازم برای رشد دندان در آینده باقی بماند)
- کشیدن دندان (به کمک بی حسی موضعی یا آرامبخش)
- ارزیابی آنکولوژی سر و گردن، قبل از رادیوتراپی
- توانبخشی دهان بیمار بعد از درمان تومورهای ناحیه سر و گردن
- تهیه مسدودکننده برای بیماران آنکولوژی سر و گردن یا دارای شکاف کام
- توانبخشی دهان برای بیماران مبتلا به هیپودنشیا (فقدان مادرزادی یک یا چند دندان قدامی)
- توانبخشی دهان در بیماران مبتلا به ترومای فک و صورت (مکسیلوفیشال تروما)
- درمان ساییدگی دندان ها
- عصب کشی–با/بدون جراحی
- درمان بیماری لثه و بافت نرم–با/بدون جراحی
مواد استفاده شده در دندانپزشکی ترمیمی
مواد استفاده شده در دندانپزشکی ترمیمی، زمینه جایگزینی ساختارهای دندانی را ایجاد می کند. این مواد به طور خاص در پر کردن دندان، روکش ها، ایمپلنت، دندان مصنوعی و روشهای ترمیمی دیگر استفاده می شود و از مواد رایج آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فلزات
- آلیاژ جیوه
- پلیمرها
- سرامیک
- کامپوزیت
- گلاس آینومر
- رزینهای پایه دندان مصنوعی
- فلزات پایه و فلزات نجیب (مثل طلا و …)
در ساوه و در کلینیک دندانپزشکی لبخند، از بهترین و به روزترین امکانات و تجهیزات دندانپزشکی، جهت بهبود کیفیت درمان استفاده می گردد. دندانپزشکان این درمانگاه، با استفاده از مواد دندانپزشکی درجه یک، کارآمدترین و با دوام ترین درمان را، در حوزه دندان و لثه به مراجعه کنندگان خود ارائه داده اند. در این مرکز درمانی، سه گروه خدمات انجام می گیرد که عبارتند از: خدمات زیبایی دندان (که شامل لمینت دندانی، کامپوزیت ونیر، روکش های سرامیکی، بلیچینگ و اصلاح طرح لبخند می شود)، خدمات ترمیمی، زیبایی و درمانی (که شامل کاشت ایمپلنت، جراحی لثه، جراحی فک و دهان، درمان ریشه و پرکردن و خدمات عمومی دندان میشود) و دندانپزشکی کودکان (که شامل انواع ارتودنسی، مرتب سازی فواصل دندان، ایمپلنت کودکان، جلوگیری از پوسیدگی و خدمات عمومی دندان کودکان می شود).
سؤالات متداول
درمان به کمک دندانپزشکی ترمیمی به چه معناست؟
دندانپزشکی ترمیمی به زبانی ساده، شامل هر روش درمانی برای ترمیم یا بازیابی نقاط آسیب دیده ساختار دهان و دندان است. پر کردن دندان، بریج دندان و ایمپلنت از جمله خدماتی است که در این دسته قرار می گیرد.
علم دندانپزشکی ترمیمی چیست؟
دندانپزشکی ترمیمی به مطالعه، تشخیص و مدیریت یکپارچه بیماری دندان و ساختار بستر آن و بازسازی آن به منظور برآورده کردن الزامات عملکردی و زیبایی دهان و دندان فرد گفته می شود.
آیا ترمیم دندان و پر کردن دندان یکی است؟
پر کردن به بستن یک سوراخ در دندان گفته می شود، اما در سمت مقابل، ترمیم دندان به فرایندی گفته می شود که طی آن دندان تا جای ممکن به ظاهر و عملکرد اصلی خود رسانده می شود. یعنی دندانتان بعد از انجام دندانپزشکی ترمیمی، نه تنها از لحاظ ظاهر، بلکه از نظر عملکردی هم در هماهنگی با دندانهای کناری و مقابل خود قرار می گیرد.
آیا دندانپزشکی ترمیمی همان دندانسازی است؟
دندانسازی یا دندانپزشکی ترمیمی عبارتی است که توسط متخصصین دندانپزشکی استفاده می شود و بازه وسیعی از روشهای درمانی برای بهبود وضعیت دندان آسیب دیده یا افتاده را شامل می شود. پر کردن دندان، روکش دندان، بریج و ایمپلنت از روشهای رایج دندانپزشکی ترمیمی هستند که به بهبود ظاهر و عملکرد لبخند بیمار منجر می شود.