تفاوت ایمپلنت و کامپوزیت:‌ مقایسه مزایا،‌ هزینه و مراقبت ها

هنگامی که در مورد روش‌های زیباسازی طرح لبخند خود جستجو می‌کنید، اصطلاحات “کامپوزیت ونیر” و “ایمپلنت دندان” را زیاد خواهید شنید. هردوی این روش‌ها، سودمندند و پاسخگوی نیازهای شما خواهند بود. اما تفاوت بین این دو چیست و کدام یک ممکن است برای نیازهای خاص شما انتخاب بهتری باشد؟ باید در نظر داشته باشید که اگرچه هر دو، روش‌های بسیار رایجی هستند و ارتباط مستقیمی با زیبا کردن لبخند شما دارند، اما این دو روش به طور کامل از یکدیگر متفاوت بوده و اهداف متفاوتی را دنبال می‌کنند. بیایید تفاوت ایمپلنت و کامپوزیت، مزایا، کاربرد، محدودیت‌ها و هزینه‌های آن‌ها را بررسی کنیم.

ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان

­­ایمپلنت‌های دندانی، جایگزین دندان از دست رفته هستند. آن‌ها پایه‌ای قوی برای دندان‌های جایگزین ثابت (دائمی) یا متحرکی که مطابق با دندان‌های طبیعی شما ساخته شده‌اند، فراهم می‌کنند. همانطور که گفته شد، این روش در واقع لبخند شما را بهبود می‌بخشد، اما یک جراحی زیبایی تلقی نمی‌شود.

استفاده از ایمپلنت‌های دندانی به عنوان جایگزینی برای دندان‌های از دست رفته فواید زیادی دارد، از جمله:

  • پیشگیری از تحلیل استخوان.
  • مطابقت با دندان‌های طبیعی شما.
  • بازیابی نیروی دندان نیش.
  • از تغییر شکل صورت شما جلوگیری می‌کند.
  • حفره‌ای در فک و لثه ایجاد نمی‌شود.
  • از دندان‌های مجاور پشتیبانی می‌کند.
  • راه حلی دائمی برای از دست دادن دندان.

کامپوزیت ونیر

کامپوزیت ونییر

گاهی اوقات، این دندان از دست رفته نیست که لبخند شما را خراب می‌کند، بلکه یک سری نقص در شکل، رنگ، اندازه و سایر نقاط دندان وجود دارد که کامپوزیت‌های ونیر می‌توانند تمامی این ایرادات را رفع کنند. این کامپوزیت‌ها، پوسته‌های (روکش) نازکی هستند که روی جلوی دندان‌های شما قرار می‌گیرند تا ظاهر آن‌ها را زیبا کنند. 2 نوع اصلی روکش وجود دارد: روکش چینی و روکش کامپوزیتی.

مزایای انجام روکش عبارتند از:

  • روش بسیار سریع
  • مطابقت با شکل و فرم دندان‌های شما
  • حداقل آسیب به دندان‌ها
  • ماندگاری طولانی مدت
  • نتایج فوری

مقایسه ایمپلنت و کامپوزیت

اکنون که تفاوت اصلی بین این دو روش را می‌دانیم، (یکی برای بهبود زیبایی و دیگری، یک روش جایگزینی دندان‌های از دست رفته است) می‌توانیم تفاوت‌های مهم بین این دو را تحلیل کنیم:

روش انجام

تفاوت روش انجام ایمپلنت و کامپوزیت

این دو روش درمانی بسیار متفاوت هستند. در اینجا نحوه انجام هر یک از آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

روش ایمپلنت دندان

مراحل ایمپلنت دندان به این صورت است که ابتدا دندان خراب برداشته می‌شود. سپس اگر استخوان فک به اندازه کافی ضخیم یا قوی نباشد، آن را برای جراحی پیوند استخوان آماده می‌کنند. برشی در لثه ایجاد می‌شود تا استخوان نمایان شود سپس سوراخی در استخوان ایجاد می‌شود. در این مرحله، یک پایه فلزی ایمپلنت دندانی که برای بازسازی ریشه دندان استفاده می‌شود در داخل این سوراخ در استخوان فک قرار می‌گیرد. پس از چند ماه و حصول بهبودی، یکپارچگی در استخوان فک ایجاد می‌شود که فک را آماده دریافت دندان مصنوعی می‌کند. سپس اباتمنت یا همان اتصال‌دهنده‌ ایمپلنت، به این پایه متصل می‌شود و بافت لثه اطراف آن بسته می‌شود. پس از یک تا دو هفته، دندان مصنوعی موقت با پیچ شدن به اباتمنت متصل می‌شود. به طور معمول، چند ماه طول می‌کشد تا دندانپزشک شما تصمیم بگیرد که زمان اتصال دندان دائمی فرا رسیده است یا خیر.

روش کامپوزیت ونیر

در این روش، تقریباً، نیم میلی‌متر از مینای دندان تراشیده می‌شود تا دندان شما برای قرار دادن روکش آماده شود. مدلی از دندان‌های بدون مینا، ساخته و به آزمایشگاهی فرستاده می‌شود تا در آنجا روکش دندان شما ساخته شود. هنگامی که روکش‌ها ساخته شدند، به دندانپزشک شما فرستاده می‌شوند. اگر این روکش‌ها متناسب با دندان شما نباشند، دندانپزشک آن‌ها را برش می‌دهد تا به درستی روی دندان جا بیفتند. اگر هم متناسب با دندان‌هایتان باشد، دندان‌ها تمیز شده، صیقل داده و آماده اعمال روکش می‌شوند. تمامی این کارها، انجام روکش را تسهیل می‌کند. در قدم بعدی، سیمان، روی روکش‌ها اعمال می‌شود و سپس روکش، روی دندان‌های طبیعی شما قرار می‌گیرد. مواد شیمیایی موجود در سیمان، با استفاده از یک پرتو نور مخصوص، فعال می‌شوند که باعث محکم شدن سریع آن می‌شود. در صورت لزوم، هر گونه اصلاحات مورد نیاز روی روکش‌ها انجام می‌شود. این امکان وجود دارد که دندانپزشک شما پس از نازک کردن دندان‌ها، تا زمان انجام کامپوزیت دائمی، از کامپوزیت ونیر موقت استفاده کند. این کار، به بیماران این امکان را می‌دهد که قبل از چسباندن دائمی روکش‌های چینی، ببینند که چه شکلی هستند و آیا به خوبی روی دندان‌هایشان فیکس شده است یا خیر.

تفاوت مراقبت‌ها و بهبودی پس از ایمپلنت و کامپوزیت

تفاوت مراقبت‌ها و بهبودی کامپوزیت با ایمپلنت

از آنجایی که روش درمانی این دو راهکار متفاوت است، مراقبت‌های پس از آن و بهبودی نیز کاملاً متفاوت خواهد بود.

مراقب‌‌های پس از ایمپلنت دندان

ایمپلنت‌های دندانی، نیاز به زمان زیادی برای بهبودی و مراقبت‌های بعدی دارند. شما باید بسیاری از اصول را بعد از انجام ایمپلنت دندانی، انجام دهید وگرنه درمان شما با شکست مواجه خواهد شد. چه جراحی ایمپلنت دندان را در یک مرحله یا چند مرحله انجام دهید، ممکن است برخی از ناراحتی‌های معمول و ذکر شده در زیر را تجربه کنید:

  • تورم لثه و صورت شما
  • کبودی پوست و لثه‌های شما
  • درد در محل ایمپلنت
  • خونریزی جزئی

ممکن است پس از ایمپلنت دندان، نیاز به داروهای مسکن یا آنتی بیوتیک داشته باشید. به خاطر داشته باشید که اگر تورم، ناراحتی یا هر مشکل دیگری در روزهای بعد از جراحی بدتر شد، با جراح دندانپزشک تماس بگیرید و موضوع را اطلاع دهید. پس از هر مرحله از جراحی، ممکن است نیاز به خوردن غذاهای نرم داشته باشید. به طور معمول، دندانپزشک شما از بخیه‌هایی استفاده می‌کند که خود به خود جذب شده و نیازی به کشیدن آن‌ها وجود ندارد. اگر هم بخیه‌های غیرقابل جذب داشته باشید، دندانپزشک آن‌ها را برمی‌دارد.

مراقبت‌های پس از کامپوزیت ونیر

از طرف دیگر، کامپوزیت ونیر، روشی سرپایی، بدون نیاز به زمان بهبودی می‌باشد. با این حال، رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است. دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.

  • حتماً از دهانشویه استفاده کنید: این کار به کاهش خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه کمک می‌کند.
  • رژیم غذایی مناسب داشته باشید: مصرف غذاها و نوشیدنی‌هایی که باعث ایجاد لکه روی دندان می‌شوند مانند چای سیاه، قهوه و شراب قرمز را محدود کنید. همچنین توصیه می‌شود برای جلوگیری از ایجاد لکه‌های نیکوتین، سیگار نکشید.
  • معاینات منظم دندانپزشکی: این کار به دندانپزشک شما اجازه می‌دهد تا علائم اولیه بروز آسیب‌های دندانی را، تشخیص دهد.
  • از محافظ شب (گارد دندان) استفاده کنید: اگر دندان قروچه دارید، توصیه می‌کنیم یک گارد دندان خریداری و استفاده کنید. این کار از ساییدگی کامپوزیت شما جلوگیری می‌کند.

تفاوت عوارض جانبی ایمپلنت و کامپوزیت

تفاوت عوارض جانبی کامپوزیت و ایمپلنت

عوارض جانبی مختلفی در ارتباط با هر یک از این درمان‌ها وجود دارد:

عوارض ایمپلنت دندان

  • عفونت: احتمال عفونت در جایی که ایمپلنت گذاشته شده است وجود دارد.
  • آسیب: آسیب، ممکن است برای دندان‌ها، لثه‌ها یا عروق خونی شما اتفاق بیفتد که در صورت بروز، باید هرچه سریع‌تر به آن رسیدگی شود.
  • آسیب عصبی: این عارضه جانبی می‌تواند باعث درد، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن در لثه‌ها، دندان‌ها، لب‌ها یا چانه شود.
  • مشکلات سینوسی: معمولاً به دلیل بیرون زدگی ایمپلنت‌های دندانی در فک بالا به داخل حفره سینوسی ایجاد می‌شود که یک عارضه جانبی جدی است.
  • احتمال پس زدن ایمپلنت توسط بدن نیز وجود دارد که در این صورت بدن شما دندان‌های کاشته شده را نمی‌پذیرد.

عوارض کامپوزیت ونیر

  • حساسیت دندان‌ها: دندانپزشک شما باید مقداری مینای دندان را بتراشد تا روکش به درستی روی آن فیکس شود. متأسفانه، حذف مینای دندان می‌تواند دندان‌های شما را حساس کند.
  • درد: روش کامپوزیت دندان می‌تواند احساس درد و ناراحتی را برای شما به ارمغان آورد.
  • التهاب لثه‌ها: بافت‌ لثه برای تطبیق با روکش تازه قرار داده شده، نیاز به زمان دارد، به همین علت ممکن است با التهاب جزئی در لثه‌ها مواجه شوید.
  • افزایش خطر آسیب پالپ دندان: زمانیکه مقداری از مینای دندان برداشته شود، و اگر این برداشتن به طرز ماهرانه‎ای انجام نشود، ممکن است پالپ دندان شما آسیب دیده یا حتی به طور کامل از بین برود.
  • عدم تطابق رنگ کامپوزیت با سایر دندان‌ها: برای مطابقت دقیق با رنگ طبیعی دندان شما، کامپوزیت‌های چینی ترجیح داده می‌شوند. با این حال، هنوز این احتمال وجود دارد که روکش‌ها با رنگ دندان‌های اطراف شما مطابقت کامل نداشته باشند.

تفاوت هزینه‌های ایمپلنت و کامپوزیت

تفاوت هزینه‌های ایمپلنت و کامپوزیت

بین این دو درمان، ایمپلنت دندانی به وضوح گزینه گران‌تری است؛ زیرا یک روش جراحی در نظر گرفته شده و قرار است برای تمام عمر باقی بماند. کیفیت دندان‌های کاشته شده، تخصص دندانپزشک شما، امکانات کلینیک و محل زندگی شما، همگی در تعیین هزینه‌های ایمپلنت دندان شما نقش دارند. همانطور که در مورد کامپوزیت ونیر گفته شد، در مقایسه با ایمپلنت‌های دندانی بسیار ارزان‌تر هستند. البته آنقدرها هم ارزان نیستند! درست مانند ایمپلنت، کیفیت نقش اصلی را در هزینه‌های کامپوزیت شما ایفا می‌کند؛ و دندانپزشک، کلینیک و مکان شما نیز در تعیین هزینه‌های نهایی نقش دارند. با این حال، باید توجه داشته باشید که از آنجایی که این یک عمل زیبایی است، بسیاری از بیمه‌های درمانی، هزینه‌های روکش کامپوزیت را تحت پوشش قرار نمی‌دهند و شما باید از جیب خود هزینه کنید.

سخنان پایانی

همانطور که با هم بررسی کردیم، ایمپلنت‌های دندانی و کامپوزیت‌ها، دو هدف درمانی کاملاً متفاوت را دنبال کرده، از نظر ماهیت روش، بسیار متفاوت بوده و حتی هزینه‌های آن‌ها با یکدیگر قابل مقایسه نیست. اگر می‌خواهید طرح لبخندتان را بهبود بخشید، کامپوزیت ونیر گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. اما در صورت از دست دادن دندان، روکش کامپوزیتی، درمان مناسب نمی‌باشد. برای رفع این مشکل، ایمپلنت‌های دندانی طراحی شده‌اند، و همچنین دارای مزیت بهبود ظاهر  دندان شما هستند. بنابراین اگر دندان‌های خود را از دست داده‌اید (یا به هر دلیلی مجبور به برداشتن یکی دو دندان هستید)، باید ایمپلنت دندان را انتخاب کنید.

سؤالات متداول

آیا ایمپلنت دندان مناسب من است یا روکش؟

اگر دندان‌های شکسته، لکه‌دار، نامرتب یا خراب دارید، ممکن است لازم باشد دندان‌هایتان را روکش کنید. در صورت از دست دادن دندان، بهترین گزینه ایمپلنت دندان است. کامپوزیت ونیر یک روش سرپایی زیبایی با چند سال نتایج ماندگار است. ایمپلنت دندان، یک درمان دائمی به منظور جایگزینی دندان از دست رفته می‌باشد.

آیا انجام ایمپلنت دندان ایمن است؟

از آنجایی که احتمال بروز عوارض جانبی اندکی وجود دارد، این روش سال‌هاست که انجام می‌شود و یک درمان بی‌خطر محسوب می‌شود.

آیا کامپوزیت ونیر ایمن است؟

استفاده از کامپوزیت ونیر، یک درمان کم تهاجمی با عوارض جانبی کم است. بنابراین یک عمل زیبایی ایمن در نظر گرفته می‌شوند.

آیا می‌توان دندان‌ها را هم ایمپلنت و هم کامپوزیت کرد؟

بله، حتی اگر قبلاً ایمپلنت دندانی داشته‌اید، باز هم می‌توانید روکش کامپوزیت را روی دندان‌های دیگر خود اعمال کنید و هر دوی این روش‌ها را با هم ترکیب کنید.

کامپوزیت و ایمپلنت دندانی، کدام یک گرانتر است؟

از آنجایی که ایمپلنت دندان، یک روش جراحی پیچیده می‌باشد، به طور قطع گران‌ترین درمان می‌باشد.

ماندگاری ایمپلنت و کامپوزیت ونیر دندان چقدر است؟

بر اساس مواد و تکنیک بکار برده شده، کامپوزیت‌ها با انجام مراقبت‌های لازم، می‌توانند تا ده سال دوام بیاورند، پس از چند سال نیز باید تمدید شوند. از سوی دیگر، ایمپلنت‌های دندانی، دائمی هستند، اما پس از یک یا دو دهه به کمی اصلاح (یا در برخی موارد جایگزینی) نیاز دارند.

فهرست‌مطالب

مقالات مرتبط

تماس با ما