بستن فاصله بین دندان‌ها با کامپوزیت، ونیر، بریج و ارتودنسی

به فاصله بین دو دندان دیاستم گفته می‌شود. وجود فاصله‌های اندک بین دندان‌های بزرگسالان عادی است. اما برای فاصله‌های بین‌دندانی بزرگ و کاملاً آشکار باید فکری بکنید زیرا یافتن علت فاصله‌دار شدن دندان‌ها و بستن فاصله بین‌دندانی همواره بهتر است. البته برخی افراد مشکلی با فاصله‌دار بودن دندان‌های‌شان ندارند. درهرحال، چند روش برای بستن فاصله بین دندان‌ها وجود دارند که به جراحی‌های تهاجمی دهان نیاز ندارند. کامپوزیت‌های دندانی یا بریس‌های ارتودنسی می‌توانند انتخاب مناسبی برای بستن فاصله بین‌دندانی باشد. چند مورد از پرطرفدارترین درمان‌ها برای بستن فاصله بین دندان‌ها را در این مقاله برایتان توضیح می‌دهیم.

علت‌های بروز فاصله بین دندان‌ها

علت‌های بروز فاصله بین دندان‌ها

عامل‌های مختلفی باعث فاصله‌دار شدن دندان‌ها می‌شوند که از آن جمله می‌توان به نامنظم بودن قوس دندانی و فرنوم لب بسیار بزرگ اشاره کرد؛ فرنوم به بافت بالای دو دندان جلو گفته می‌شود. مکیدن شست در دوران کودکی نیز گاهی باعث فاصله‌دار شدن دندان‌ها می‌شود. تحلیل استخوان در اثر بیماری لثه، دندان غائبی که به دندان‌های موجود اجازه جابه‌جا شدن و فاصله گرفتن از هم می‌دهد یا کوچک بودن دندان‌ها و نامتناسب بودن اندازه‌شان با استخوان فک نیز از دیگر دلایل احتمالی فاصله‌دار شدن دندان‌هاست.

روش‌های بستن فاصله بین دندان

خوشبختانه روش‌های مختلفی برای اصلاح فاصله بین دندان‌ها وجود دارند. بهترین روش‌های بستن فاصله بین دندانی را در این بخش معرفی می‌کنیم:

بستن فاصله بین دندان‌ها با باندینگ

بستن فاصله بین دندان‌ها با باندینگ

باندینگ دندان یکی از درمان‌های زیبایی دندانپزشکی است که در آن از رزین کامپوزیتی هم‌رنگ دندان استفاده می‌شود. باندینگ برای بسیاری از مشکلات دندانی، از ترک خوردن و لب‌پر شدن دندان تا فاصله یا تغییر رنگ ناخوشایند دندان، کاربرد دارد. دندانپزشک رزین را به دقت به شکل و اندازه مناسب درمی‌آورد تا فاصله بین دندان‌های شما را ببندد و لبخندتان را زیباتر کند.

باندینگ درمان ساده‌ای است و دندانپزشک آن را در یک جلسه انجام می‌دهد. اولین گام برای باندینگ دندان، زبر کردن ناحیه فاصله‌دار است تا ماده باندینگ بتواند به خوبی به آن بچسبد. دندانپزشک با توجه به بزرگی فاصله، ممکن است موضع درمان را بی‌حس کند تا مطمئن شود که حین درمان احساس درد و ناراحتی نخواهید کرد.

مزیت مهم رزین کامپوزیتی نسبت به پرسلنی این است که در اکثر موارد برای درمان با کامپوزیت لازم نیست که دندان تراش داده شود و تقریباً هیچ آسیبی به دندان زیر کامپوزیت وارد نمی‌‌شود. به‌علاوه، این تکنیک برگشت‌پذیر است، هرچند چون پیوند باندینگ بسیار قوی است، مدتی طول می‌کشد تا دندانپزشک ماده را کاملاً از روی دندان پاک کند.

بستن فاصله بین دندان با کامپوزیت ونیر

بستن فاصله بین دندان با کامپوزیت ونیر

ونیر مشابه روکش دندان است، اما دائمی نیست. این راه‌حل برای بستن فاصله بین دندان‌ها از طریق چسباندن پوسته‌ای هم‌رنگ دندان روی جلوی دندان انجام می‌شود و هدفش کاملاً زیبایی است. ونیر سریع‌تر و ساده‌تر از روکش است و فاصله‌های اندک بین دندان‌ها یا تغییر رنگ دندان‌ها را اصلاح می‌کند یا دندان‌های نامنظم را مرتب‌تر و زیباتر می‌کند. برخلاف لمینت، برای ونیر لازم نیست چند جلسه از دندانپزشک وقت بگیرید و منتظر بمانید تا لابراتوار ونیر را بسازد.

بستن فاصله بین دندان‌ها با روکش

بستن فاصله بین دندان‌ها با روکش

روکش دندان معمولاً فقط برای اهداف زیبایی به کار برده نمی‌شود. کارکرد اصلی روکش، پوشاندن دندان پوسیده پس از عصب‌کشی است. مزیت بزرگ روکش، این است که ظاهر و حس آن دقیقاً مانند دندان واقعی است. بنابراین، هرچند روکش انتخاب اول و بدیهی نیست اما روکش دندان کوچک یا تغییرشکل داده را می‌پوشاند و در این بین فاصله دندان‌ها را هم می‌بندد. به‌جای آن‌که روکش دقیقاً به اندازه دندان اصلی ساخته شود، کافی است روکش به اندازه‌ای ساخته شود که فاصله بین دندان‌ها را پر کند.

شایان ذکر است که دندانپزشک روکش را در موارد بسیار نادر برای دندان کاملاً سالم توصیه می‌کند، به‌خصوص وقتی روش‌های دیگری برای بستن فاصله بین‌دندانی وجود داشته باشد. اما اگر دندان در هر صورت به روکش نیاز داشته باشد، می‌توان با یک تیر دو نشان زد.

بستن فاصله بین دندان‌ها با بریج

بستن فاصله بین دندان‌ها با بریج

اگر فاصله‌دار بودن دندان‌ها به دلیل دندان غائب باشد یا لازم باشد یکی از دندان‌ها کشیده شود، دندان مصنوعی تکه‌ای یا بریج راه‌حل معقولی خواهد بود. بریج با سیمان مخصوص دندانپزشکی چسبانده می‌شود و ثابت است. دندان مصنوعی تکه‌ای را می‌توانید شب‌ها از دهان بیرون بیاورید و تمیز کنید.

دندان مصنوعی سفارشی، موسوم به پونتیک، در جای خالی دندان غائب قرار داده می‌شود. اگر بیمار بیش از یک دندان را از دست داده باشد، بریج یا دندان مصنوعی تکه‌ای با بیش از یک پونتیک ساخته می‌شود. روکش‌های گذاشته‌ شده روی دندان‌های سالم، هر یک از دو طرف فضای خالی مانند پایه بریج یا دندان مصنوعی تکه‌ای عمل می‌کند. گاهی اوقات چارچوب دیگری به‌جز روکش، برای نگهداشتن بریج به دندان‌ها متصل می‌شود.

پر کردن فاصله بین دندان‌ها با لمینت

پر کردن فاصله بین دندان‌ها با لمینت

لمینت، درمان زیبایی متداول برای افرادی است که فاصله‌های کوچک یا بزرگی بین دندان‌هایشان وجود دارد. لمینت از تکه‌های بسیار ظریفی از پوسته‌های پرسلنی تشکیل می‌شود که دندانپزشک باتجربه آن را با دقت دستکاری می‌کند تا فاصله بین دندان‌ها به حداقل برسد یا کاملاً بسته شود.

بستن فاصله بین دندان‌ها با ایمپلنت

بستن فاصله بین دندان‌ها با ایمپلنت

ایمپلنت نیز مانند روکش صرفاً برای بستن فاصله بین دندان‌ها توصیه نمی‌شود. ایمپلنت، دندانی مصنوعی است که با پست تیتانیومی در استخوان فک نگه داشته می‌شود. کاشت دندان در مقایسه با دیگر روش‌های بستن فاصله بین دندان‌ها درمانی تهاجمی، طولانی و گران است.

ایمپلنت نیز مانند بریج، روش خوبی برای جایگزینی دندان غائب است. ظاهر، حس و عملکرد ایمپلنت دقیقاً مانند دندان طبیعی است. اگر ایمپلنت به درستی ساخته شود، فضای خالی را پر می‌کند و فاصله‌های بین دندان‌ها را می‌پوشاند. دندان اصلی هر شکلی که بوده باشد، ایمپلنت را می‌توان در شکل و اندازه بی‌نقص ساخت.

بستن فاصله بین دندان‌ها با ارتودنسی

بستن فاصله بین دندان‌ها با ارتودنسی

ارتودنسی نیازی به معرفی ندارد. بریس ارتودنسی فاصله بین دندانی را با اعمال تنش و به سمت هم کشیدن دندان‌ها کاهش می‌دهد.

بیش از چند دهه است که از بریس‌های فلزی قدیمی استفاده می‌شود. بریس فلزی بخش مهمی از درمان ارتودنسی است. البته امروزه برای افرادی که دوست ندارند از بریس فلزی استفاده کنند، جایگزین‌هایی مانند بریس‌های خود باز و بسته شونده، زبانی و سرامیکی وجود دارد.

ارتودنسی برای بستن فاصله‌های بزرگ، منظم کردن فک، اصلاح بایت و مرتب کردن دندان‌های کج و به‌هم‌ریخته مناسب است. علاوه‌براین، ارتودنسی تمام دندان‌ها را به سمت موقعیت درنظرگرفته‌شده حرکت می‌دهد. اصلاح موقعیت دندان‌ها از طریق ارتودنسی با بریس فلزی قدیمی شش ماه تا چند سال طول می‌کشد.

بستن فاصله بین دندان‌ها با پلاک‌های متحرک و پلاک‌های بی‌رنگ

بستن فاصله بین دندان‌ها با پلاک‌های متحرک و پلاک‌های بی‌رنگ

پلاک متحرک روش دیگری برای بستن فاصله بین دندان‌هاست. می‌توانید پلاک را همیشه یا فقط شب‌ها در دهان بگذارید. چون پلاک را می‌توانید هرازگاه دربیاورید، استفاده از پلاک روش آسان‌تری به شمار می‌آید.

اگر دوست ندارید که اطرافیانتان متوجه شوند در حال درمان ارتودنسی هستید، پلاک شفاف نامرئی گزینه مناسبی برایتان خواهد بود. پلاک نامرئی به صورت سفارشی ساخته می‌شود تا کاملاً اندازه باشد و فاصله بین‌دندانی را بدون جلب توجه کردن ببندد. پلاک نامرئی را می‌توانید هنگام غذا خوردن یا خوابیدن دربیاورید.

بستن فاصله بین دندان‌ها با جراحی فرنکتومی

بستن فاصله بین دندان‌ها با جراحی فرنکتومی

بیش از حد بزرگ بودن فرنوم لب بالا باعث ایجاد دیاستم یا فاصله‌دار شدن دو دندان جلوی بالا می‌شود. جراحی فرنکتومی، مناسب‌ترین روش برای برداشتن بافت اضافی است. متخصص ارتودنسی استفاده از بریس یا پلاک را پس از جراحی برای بستن فاصله بین دندان‌های بزرگسالان توصیه می‌کند. اما فاصله بین دندان‌های کودکان پس از جراحی فرنکتومی خودبه‌خود بسته می‌شود و نیازی به ارتودنسی ندارد.

کدام یک از روش‌های بستن فاصله بین دندان‌ها مناسب شماست؟

کدام یک از روش‌های بستن فاصله بین دندان‌ها مناسب شماست؟

اگر دندان غائب وجود داشته باشد یا فاصله بین دندان‌ها زیبایی لبخند را خدشه‌دار کرده و باعث ناراحتی شده باشد، بهترین کار این است که برای بررسی وضعیت و مطلع شدن از بهترین روش برای بستن فاصله بین‌دندانی به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک یکی از روش‌های زیر را با توجه به موقعیت‌تان و دلیل فاصله‌دار شدن دندان‌ها توصیه می‌کند:

  • باندینگ کامپوزیتی: دندانپزشک فاصله‌های اندک بین دندان‌ها را با باندینگ کامپوزیتی هم‌رنگ دندان می‌بندد.
  • ونیر: دندانپزشک ونیر را برای بهبود شکل و ظاهر کلی دندان روی جلوی دندان می‌چسباند.
  • روکش: اگر نگرانی‌هایی درباره ساختار دندان زیرین وجود داشته باشد، دندان روکش می‌شود.
  • بریج: بریج جایگزین یک یا چند دندان غائب می‌شود و از دندان‌های مجاور برای ثابت نگه داشتن بریج استفاده می‌شود.
  • ایمپلنت: ایمپلنت راه‌حلی فوق‌العاده برای دندان غائب یا ازکارافتاده است.
  • ارتودنسی: فاصله بین دندان‌ها را غالباً می‌توان با بهره‌گیری از وسایل مختلف ارتودنسی بست.

هزینه روش‌های بستن فاصله بین دندان

هر کدام از روش‌های ذکر شده، هزینه‌های متفاوتی دارند اما ابتدا باید بدانید که کدام روش مناسب شرایط شماست. در این بین، کامپوزیت دندان یکی از مقرون‌ به صرفه‌ترین روش‌های پر کردن فاصله بین دندان است و ایمپلنت و ارتودنسی از جمله گران‌ترین روش‌های بستن فاصله بین دندان‌ها هستند.

در نهایت، مهم‌ترین نکته این است که شما علاوه‌بر حفظ سلامت دهان و دندان خود، بهترین نتیجه را نیز به دست آورید. بنابراین به مهارت و تخصص دندانپزشک خود اعتماد نمایید و روش موثر را برای خود برگزینید.

نتیجه گیری

به‌ طور کلی، اگر از فاصله‌دار بودن دندان‌هایتان ناراحت هستید، یکی از روش‌هایی که توضیح دادیم، می‌تواند برایتان ایده‌آل باشد. باندینگ، ونیر، روکش، ارتودنسی نامرئی و بریس همگی برای بستن فاصله بین دندانی مناسب‌اند و این کار را به روش‌های کاملاً متفاوت انجام می‌دهند. بنابراین باید اهداف درمان، بودجه و طول عمر هر درمان را در نظر بگیرید تا بهترین روش را برای بستن فاصله بین دندان‌ها تعیین کنید. برای آن‌که بهتر بتوانید تصمیم بگیرید، توصیه می‌کنیم حتماً از دندانپزشک وقت مشاوره بگیرید تا ایشان روش‌های ممکن را برایتان توضیح بدهند. ما تمام درمان‌های گفته‌شده را در کلینیک لبخند ارائه می‌دهیم و همواره آماده پاسخگویی هستیم. کافی است همین امروز با ما تماس بگیرید.

پرسش‌های پرتکرار

آیا روشی برای جلوگیری از فاصله‌دار شدن دندان‌ها وجود دارد؟

بدون شک می‌توانید از فاصله‌دار شدن دندان‎‌ها در اثر کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان و بیماری لثه جلوگیری کنید. بزرگسالان کافی است که مسواک زدن و نخ کشیدن روزانه را فراموش نکنند. هر سه یا شش ماه یک‌بار برای جرم‌گیری و معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر فرزند خردسال دارید، مراقب عادت مکیدن انگشت شست یا فشار دادن زبان به دندان‌های جلو باشید.

آیا بیمه هزینه درمان بستن فاصله بین دندانی را پرداخت می‌کند؟

اگر درمان برای حفظ سلامتی ضروری باشد و زیبایی نباشد، بیمه هزینه خسارت درمان را پرداخت می‌کند. بهترین کار این است که پیش از وقت گرفتن برای درمان با نماینده شرکت بیمه‌ خود مشورت کنید.

آیا درمان بستن فاصله بین دندانی دردناک است؟

میزان درد و ناراحتی به درمان انتخابی‌تان بستگی دارد، اما دندانپزشک در اکثر موارد از بی‌حسی برای کاهش درد و ناراحتی استفاده می‌کند.

آیا فاصله بین دندان‌ها به مرور زمان بیشتر می‌شود؟

فاصله اندک بین دندان‌ها مشکلی جدی نیست، اما رعایت بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از پوسیدگی یا آسیب دیدن دندان‌ها ضروری است. همچنین این نکته را از یاد نبرید که هر چه سن‌تان بالاتر برود، فاصله بین دندان‌ها هم بیشتر می‌شود. به همین دلیل لازم است فاصله بین دندانی را به موقع ببندید تا در آینده دچار مشکل نشوید.

آیا فاصله بین دندان‌ها به طور طبیعی بسته می‌شود؟

وقتی کودکان کوچک و هنوز در حال رشد هستند، فک‌شان بزرگ می‌شود تا فاصله لازم برای درآمدن دندان‌های جدید ایجاد شود. پس از درآمدن دندان‌ها فاصله‌های کوچک به طور طبیعی بسته می‌شود.

چرا فاصله بین دندان‌های جلو بیشتر می‌شود؟

سالم نبودن لثه‌ها باعث تحلیل رفتن و عفونت لثه، لق شدن دندان و مشکلات دندانی دیگر می‌شود. این علائم بیماری لثه باعث بیشتر شدن فاصله بین دندان‌ها می‌شود.‌

چطور فاصله بین دندان‌ها را به طور طبیعی با درمان‌های خانگی ببندم؟

فاصله بین‌دندانی مشکلی نیست که بتوان آن را در خانه درمان کرد. اما اگر نمی‌خواهید درمان‌های پیچیده انجام بدهید، می‌توانید از پلاک‌های متحرک و ارتودنسی نامرئی استفاده کنید که به مراقبت و نگهداری مداوم نیاز ندارد.

فهرست‌مطالب

مقالات مرتبط

تماس با ما